“Overlast door moslims? Giet er varkensbloed uit”

  • OCMW-voorzitter Yves Rega (N-VA)
Heers -

De Heerse burgemeester Henri Dumont (Dumont) dient een klacht wegens racisme in tegen zijn eigen OCMW-voorzitter Yves Rega (N-VA). Die ging donderdag immers zwaar uit de bocht op de gemeenteraad toen er werd gesproken over een feestzaal waar moslims uit het Luikse tijdens het weekend voor overlast zorgen. “Anders moeten we de slagers uit de buurt eens vragen of ze aan de ingang varkensbloed willen uitgooien. Dan is het direct gedaan met feesten”, klonk het.

Feestzaal El Nayed -vroeger ‘t Pleintje- in het centrum van Heers zorgt al een tijdje voor wrevel bij cafégangers en buren. Het was oppositieraadslid Brigitte Machiels (CD&V) die het punt nog eens aanhaalde op de voorbije gemeenteraad. De zaal wordt vooral gebruikt door moslims uit het Luikse voor allerlei feesten.

“Ik heb vorig weekend met eigen ogen gezien dat er mensen met hun glas op straat lawaai stonden te maken, ze gingen gewoon zitten op het gesloten terras van de eetzaak op het gemeenteplein. En af en toe racete er zelfs een wagen tegen hoge snelheid door het centrum, dat was onverantwoord. Dit gaat escaleren, zeker als dit weekend ernaast een nieuw café opent”, zei Machiels.

Een antwoord van Yves Rega - overigens ook schepen van Gelijke Kansen - zorgt nu voor heel wat commotie. “Ik heb de oplossing voor het probleem”, zei Rega al lachend in het dialect. “Anders moeten we de slagers uit de omgeving eens vragen of ze aan de ingang varkensbloed willen uitgieten. Dan is het direct gedaan met feesten”, zei Rega.

Die uitspraak werd eerst op wat gelach onthaald, tot de inhoud ervan bij verschillende raadsleden doordrong. “De plaatsvervangende voorzitter en partijgenoot van Rega, Jan Leus, had moeten ingrijpen en Yves tot de orde moeten roepen”, zegt burgemeester Henri Dumont. “Ik ben beschaamd en we distantiëren ons als gemeentebestuur van deze uitspraak. Racisme dulden we niet. Ik laat nu onderzoeken op welke manier we best een klacht indienen, maar dat die er komt staat vast. Ik heb alles laten notuleren.”

Burgemeester Dumont kondigde op de raad wel aan dat hij aan de politie vraagt om extra toezicht rond de zaal te houden en dat hij laat bekijken of rokers niet achter het gebouw kunnen staan. “Maar met de opening van café De Tempelier vlak naast de zaal heb ik gevraagd aan de politie om dit weekend extra te patrouilleren. Ik heb ook aan de uitbaters van de feestzaal gevraagd om erop toe te zien dat de mensen aan de achterkant in het tuintje van de zaal roken en niet op straat.”

Excuses

Yves Rega ziet de kritiek en de nakende klacht als een politieke afrekening. Coalitiepartners Dumont en Open Vld namen eerder al heel wat bevoegdheden van de N-VA-schepenen af en willen volgens de OCMW-voorzitter nog wat verder gaan. “Ze willen me echt in diskrediet brengen. Ik ben geen racist, maar er zijn al langer problemen met die zaal. De uitspraak was niet kwetsend bedoeld.”

Rega zit naar eigen zeggen verveeld met de heisa. “Ik wil me verontschuldigen naar de moslimgemeenschap toe, maar blijf er wel bij dat er strenger toezicht aan de zaal moet komen. De gemeenteraad was bijna gedaan en ik heb me misschien op een onbewaakt moment wat laten gaan. Nu staan er natuurlijk ineens mensen klaar om me een hak te zetten. Ik wou gewoon opkomen voor de inwoners en de zelfstandigen. De burgemeester doet duidelijk niets aan de situatie, zelfs de politie kijkt de andere kant op.” Bij de politie is nog geen klacht wegens overlast van de feestzaal binnengekomen.

Niet banaliseren

Volgens Xavier Lesenne, woordvoerder van N-VA nationaal, wordt de uitspraak van de OCMW-voorzitter nog besproken op het partijbestuur. “Maar we vinden het ook een domme uitspraak waar we niet achterstaan. Positief is dat Yves dat ook zelf beseft en zich er voor verontschuldigt. Maar we kunnen pas een echt standpunt innemen als we alle elementen kennen.” Bij het Minderhedenforum noemt men de uitspraken van de schepen van Gelijke Kansen ‘wansmakelijk’. “Dit mag niet gebanaliseerd worden. We rekenen er op dat zijn partij en het lokale bestuur van Heers ondubbelzinnig afstand nemen van deze uitspraken en kordaat optreden tegen betrokken schepen. De feestzalen in Heers moeten voor iedereen toegankelijk blijven”, aldus woordvoerster Landry Mawungu.

Verrast

De uitbater van zaal El Nayed is verrast over de kritiek op zijn zaak. “Er zijn wel eens wat kleinere problemen geweest. Dat ging dan onder meer over foutief geparkeerde wagens. We vragen iedereen om in onze tuin te roken. Maar ik kan niet voorkomen dat mensen die naar huis gaan nog even op straat napraten. We willen een goede verstandhouding met de buurt.”

Door Raf VANMECHELEN/Frank MISOTTEN