Tot drie jaar cel voor wapensmokkel via darknet

illustratiebeeld Foto: REUTERS

Dilsen-Stokkem -

Een 18-jarige man uit Dilsen-Stokkem, zijn vader en twee handlangers werden maandag voor de correctionele rechtbank van Tongeren veroordeeld tot celstraffen van twee en drie jaar en geldboetes tussen 600 en 6.000 euro voor handel in Glockwapens. De tiener ging via het darknet op zoek naar kopers en verkopers om zo een handeltje op te starten. Uiteindelijk konden undercoveragenten de mannen ontmaskeren.

Al sinds zijn zestiende vertoeft de Dilsen-Stokkemnaar op het darknet. In december 2016 kreeg de politie uiteindelijk informatie doorgespeeld waaruit bleek de jongeman op het verborgen web actief op zoek was naar een groot aantal Glockwapens. Onder een pseudoniem contacteerde hij mogelijks geïnteresseerde kopers en verkopers met de boodschap dat hij snel centen wilde verdienen. De politie probeerde de jongeman te klissen door undercoveragenten in te schakelen. Zij zochten contacten met de man, zogezegd als geïnteresseerde leveranciers van de wapens waarnaar hij op zoek was. Het duurde niet lang voor de tiener in hun val trapte.

McDonalds

Hij sprak meermaals af met de twee agenten, onderhandelde over de prijs – tot 1.500 euro per wapen - en wilde zo snel mogelijk tot een deal komen. In totaal zou hij per transactie tien Glockwapens aankopen. Ook zijn interesse voor een Kalasjnikovs stak hij niet onder stoelen of banken. Op 21 december om 10u30 spraken ze uiteindelijk af aan de parking van fastfoodketen McDonalds in Bilzen. Twee handlangers moesten het vuile werk opknappen en de transactie tot een goed einde brengen. Tijdens hun verhoor hadden ze wel heel vreemde excuses klaar. “Aangesproken door een wildvreemde op straat” en “ik had toevallig zin in een hamburger”.

Sukkeltje

De mannen werden tijdens de deal door de politie ingerekend terwijl de 18-jarige knaap in Nederland op hetzelfde moment in de boeien geslagen werd. Zijn vader, die volgens de procureur de meeste verantwoordelijkheid droeg door iedereen aan te sturen, kon ontkomen. “Volgens zijn advocaat is de tiener een sukkeltje, een verkenner”, aldus de procureur. “Maar dat is niet het geval. Hij zit al vanaf zijn zestiende op het darknet waar je huurmoordenaars en kinderporno terugvindt. Een stuk internet waar criminelen hun valse identiteit- en telefoonkaarten kopen. Hij heeft via die weg zelf 269 aankopen gedaan. Deze tiener noemt zijn stiefmoeder kankerhoer. Hij is zeker niet het sukkeltje zoals zijn raadsman beweert.” De federaal procureur hecht veel belang aan dit dossier. “Wapenhandel werd in het verleden vaak verwaarloosd”, stelt het OM. “Nu is het een booming business. Vooral sedert de terroristische aanslagen verdient wapenhandel de nodige aandacht.”

De rechter veroordeelde de tiener, die met enkelband in de rechtbank verscheen om zijn straf te aanhoren, tot twee jaar opsluiting en een geldboete van 600 euro. De drie anderen moeten een jaar langer achter de tralies. Zij kregen boetes tot 6.000 euro.

Door ShDe