Eiercrisis: ook huiszoeking in Lommel, bestuurders van Chickfriend opgepakt

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Lommel -

Donderdagochtend is de federale politie binnengevallen op 11 verschillende adressen, in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar met fipronil besmette eieren. Simultaan vonden er ook huiszoekingen plaats in Nederland. Nog volgens het parket zou er belastend materiaal in beslag genomen zijn. Intussen melden Nederlandse media dat twee bestuurders van Chickfriend, het bedrijf dat mee aan de oorsprong van de fipronilcrisis lag, opgepakt zijn. Ook een magazijn in Lommel kreeg de politie over de vloer.

Donderdagvoormiddag vonden zowel in België als in Nederland simultaan huiszoekingen plaats in het kader van het fipronilschandaal. In België gaat het om 11 huiszoekingen, ze werden uitgevoerd door een 70-tal leden van de federale politie en van het FAVV, in opdracht van de gespecialiseerde onderzoeksrechter milieu. Eén van de gecontroleerde zaken was MS Schippers in Arendonk, en het magazijn van de dierenspeciaalzaak in Lommel. De eigenaar van dat bedrijf vertelt aan VTM Nieuws dat de speurders daar geen producten hebben aangetroffen die iets met fipronil te maken hebben.

Ook in Nederland namen er een 70-tal leden van de gespecialiseerde diensten deel aan de actie. Nog volgens het parket werd er belastend materiaal in beslag genomen, meer details wou het parket niet kwijt.

Chickfriend

Twee bestuurders van het Nederlandse bedrijf Chickfriend zijn donderdag opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal. De twee zijn opgepakt door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de Nederlandse NVWA onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in het onderzoek naar de fipronil-kwestie.

Eiercrisis: ook huiszoeking in Lommel, bestuurders van Chickfriend opgepakt
Foto: Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Chickfriend lag samen met het Belgische bedrijf Poultry-Vision aan de basis van het schandaal. Martin van de B. en Mathijs IJ., de zaakvoerders van Chickfriend, haalden enkele dagen terug al hun website en Facebookpagina van het internet en leken met de noorderzon verdwenen.

Chickfriend kocht bij Poultry-Vision het luizenmiddel, vermengd met het verboden fipronil. Volgens de advocaat van Poutlry-Vision-zaakvoerder Patrick R. waren de afnemers (Chickfriend) op de hoogte dat er fipronil in dat product zat.

Chronologie

Het Belgisch parket startte een onderzoek op 19 juli, na vermoedens van het FAVV dat er fipronil in de voedselketen terecht was gekomen. De dag nadien vond een huiszoeking plaats bij een Belgisch bedrijf, vermoedelijk Poultry Vision. Er werden documenten en informaticamateriaal, en nadien nog bijna 6000 liter verboden producten in beslag genomen. Na verhoor werd de zaakvoerder vrijgelaten, zij het onder uiterst strikte voorwaarden.

Na verder onderzoek kreeg het parket nog 26 verdachten in beeld, zowel bedrijven als natuurlijke personen. Vermoedelijk zijn deze verdachten en de huiszoekingen van vandaag gelinkt.

Het Nederlandse parket schoot twee dagen eerder in actie. Daarwerd ook een gemeenschappelijk onderzoeksteam opgericht (“Joint Investigations Team – JIT”), met bijstand van Eurojust.

Taskforce

Eerder op de dag kondigden de regeringen en ministers nog aan een taskforce op te richten die moet bekijken wat voor steunmaatregelen er mogelijk zijn voor getroffen bedrijven.

De besmetting is te wijten aan Poultry-Vision, een bedrijf uit het Kempense Ravels. Vermoedelijk heeft het bedrijf firpronil (een middel tegen luizen) gemengd met het Dega-16. Laatstgenoemde wordt gebruikt om bloedluizen te bestrijden alleen is fipronil meer effectief.

Firponil mag dan ook gebruikt worden op katten en honden maar niet op pluimvee. Bij hoge dosissen fipronil zijn misselijkheid, overgeven, buikpijn of duizeligheid de symptomen. De stof is niet kankerverwekkend, maar op lange termijn beschadigt het middel de lever, schildklier en zenuwstelsel.

Door doro/adm