Belgisch-Nederlandse verstandhouding: Wellens pakt rit, Dumoulin de leiding in Binckbank Tour

Tim Wellens heeft de zesde etappe in de Binckbank Tour gewonnen. Onze landgenoot van Lotto-Soudal reed in de slotfase van een light-versie van Luik-Bastenaken-Luik voorop met Tom Dumoulin, en de Belg en de Nederlander kwamen tot een logische verstandhouding: Wellens kreeg de ritzege, Dumoulin de leiding.

Het peloton kreeg vandaag 203 kilometer tussen Riemst en Houffalize voor de wielen. Heuvelachtige kilometers bovendien, zodat wie een gooi wilde doen naar de eindzege morgen uit zijn pijp moest komen. Na een snelle aanvangsfase reden zes renners onder impuls van Tony Martin (Katjoesja) weg. “Der Panzerwagen” kreeg het gezelschap van Tao Geoghegan Hart (Sky), Dylan Van Baarle (Cannondale), Rory Sutherland (Movistar), Alexis Gougeard (AG2R) en Pieter Weening (Roompot). Even was er opschudding in de kopgroep, die een maximale voorsprong van vijf minuten bijeen fietste, wanneer Tony Martin tegen de grond sloeg. Ze kregen een maximale voorsprong van zes minuten, met dank aan een peloton waar het zware weer slachtoffers eiste: zo gaven Marcel Kittel en Mickael Delage op.

De koers ontplofte pas bij de eerste passage in Houffalize: op de klim van Saint-Roch vielen zowel de kopgroep als het peloton uit elkaar, met een nieuwe kopgroep van een twintigtal renners als resultaat. Al was ook het leven van die elitegroep van korte duur: Tim Wellens en Peter Sagan kozen het ruime sop op 25 kilometer van de meet, maar Sagan kreeg op een onfortuinlijk moment lek, en werd voorin vervangen door Tom Dumoulin. Leider Lars Boom moest intussen afhaken en koos voor zijn eigen tempo.

Wellens en Dumoulin kwamen al snel tot een vergelijk en reden samen naar de meet, de achtervolgende groep met onder meer Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en Tiesj Benoot kwam niet meer in het stuk voor. Het Nederlands-Belgische duo sprintte zelfs amper nog voor de dagzege: de sterkere Wellens kreeg de dagzege cadeau, Dumoulin was tevreden met de tweede plaats en de leidersplaats in het algemene klassement. De Nederlander telt nu 4 seconden voorsprong op Tim Wellens en 0:46 op Greg Van Avermaet, derde in de stand. Jasper Stuyven (3de), Greg Van Avermaet (4de), Tiesj Benoot (5de), Oliver Naesen (7de) en Sep Vanmarcke (9de) zorgden verder voor een Belgisch gekleurde top tien.

Zondag wacht de renners de laatste etappe in de BinckBank Tour, een rit van 193,5 kilometer tussen Essen en Geraardsbergen. In de Vlaamse Ardennen, met onder meer een beklimming van de Muur van Geraardsbergen, wordt de strijd om het eindklassement beslecht.

Top 10:
1. Tim Wellens (Lotto-Soudal) 5u04’36”
2. Tom Dumoulin (Team Sunweb) z.t.
3. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) +17”
4. Greg Van Avermaet (BMC) z.t.
5. Tiesj Benoot (Lotto-Soudal)
6. Michael Valgren (Astana) +20”
7. Oliver Naesen (AG2R La Mondiale)
8. Nils PolittTeam (Katusha-Alpecin) +1’42”
9. Sep Vanmarcke (Cannondale-Drapac)
10. Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert)

Bekijk hier de volledige rituitslag en de stand in het algemeen klassement!

Door jvh