Burgemeester Borgloon hoopt op “initiatief met gezond verstand” na verbod op verbranding kunstwerk

Bron © BELGA

Het kunstwerk van Luc Tuymans mag maandag niet verbrand worden. Foto: Karel Hemerijckx

Borgloon -

De stad Borgloon heeft kunstenaar Gert Robijns verboden om maandag een schilderij van Luc Tuymans te verbranden. Het verbod komt er na een klacht inzake milieuhinder, omdat de verbranding overlast zou veroorzaken, want vuurtje stoken is sowieso verboden. Burgemeester Danny Deneuker (sp.a) van Borgloon is alvast niet van plan om de politie er effectief op af te sturen. Kunstenaar Gert Robijns liet al weten op zoek te gaan naar een creatieve oplossing. “Ik hoop op een initiatief met gezond verstand”, zei de burgemeester zaterdag.

Luc Tuymans had het vloerschilderij “The Swamp” gemaakt met een verzekeringswaarde van 1 miljoen euro voor een expo van Robijns eerder dit jaar. Robijns wilde het werk komende maandag tijdens het slotevent van zijn kunstproject “En Route” gebruiken als aanmaakhout voor een kampvuur.

“En Route” is een fietstocht van 58 kilometer in Haspengouw, die kunst in verband brengt met landschap en landbouw. “Ik wil het slotevent maandagavond niet ontsieren door er politie op af te sturen. Door het opgelegde verbod tot verbranding is kunstenaar Robijns, met wie we een goede ervaring hebben, sowieso al afgestapt van dat idee. Ons signaal is duidelijk”, legt burgemeester Deneuker uit.

Na ongenoegen van de voedselcentrale van de armoedevereniging Sint-Vincentius keerde ook een milieuorganisatie zich tegen het verbranden van het kunstwerk. Het verbranden van behandeld hout in de open natuur is in strijd met de milieuwetgeving. “Als er maandagavond toch een of andere klacht komt, dan kunnen we mogelijks optreden. Er moet een politionele vaststelling zijn, waarna de GAS-ambtenaar het dossier kan bekijken”, besluit Deneuker.