Petitie over moederschapsrust: "Wie complicaties heeft tijdens zwangerschap, wordt dubbel gestraft"

Bron © VTM, De Morgen
Brussel -

Een jonge moeder uit Aarlen is een petitie gestart tegen "de absurde regeling van het moederschapsverlof". Ze pleit ervoor dat elke pasgeborene het recht heeft om veertien weken bij zijn moeder te zijn. De petitie, die rechtstreeks gericht is aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), werd intussen al door meer dan 38.000 mensen ondertekend.

Toen Valérie Loireaux uit Aarlen vorig jaar te horen kreeg dat ze na zeven maanden zwangerschap moest stoppen met werken, regelde ze alles zodat ze thuis kon blijven. Maar voor de mutualiteit was haar moederschapsverlof al begonnen, zodat haar baby na amper negen weken al naar de crèche moest. Om die situatie aan te kaarten, startte ze in oktober 2016 een petitie, die sinds vorige week ook in Vlaanderen rondgaat. Haar vraag: geef elke pasgeborene recht om veertien weken bij zijn moeder te zijn. 

Ook mama Inge Meyvis had te maken met het probleem: zij lag 12 weken in het ziekenhuis voor ze bevallen is en moest acht weken na de geboorte van haar kindje opnieuw gaan werken. "Je kiest er niet voor en eigenlijk word je dubbel gestraft", zegt ze aan VTM Nieuws. "Eerst moet je in het ziekenhuis liggen en bang afwachten en als het dan in orde is, moet je veel sneller weer gaan werken en je kindje ergens achterlaten."

Ook de Vlaamse vereniging van gynaecologen pleit er voor om eventuele complicaties voor de bevalling als ziekteverlof te beschouwen, zodat elke moeder na de bevalling nog recht heeft op de volledige moederschapsrust. 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block liet in de krant De Morgen weten dat ze begrip heeft voor de vraag van de jonge moeder, maar dat er niet meteen plannen zijn voor een aanpassing van de huidige regeling. "Iedereen weet intussen dat we met een zeer strikt budget te maken hebben waar de regering andere prioriteiten heeft gelegd."