Dylan Teuns woensdag topfavoriet op Citadel van Namen tijdens GP van Wallonië: “Wind kan rol gaan spelen”

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Chaudfontaine -

Woensdag wordt de 58e editie van de GP Wallonie (1.1.) gereden. Topfavoriet Dylan Teuns, Jan Bakelants en de Tsjech Petr Vakoc komen aan de start met de ambitie om Tony Gallopin op de erelijst op te volgen. De Fransman hoort zelf ook weer bij de favorieten.

Het parkoers van de Waalse semiklassieker is grotendeels onveranderd en gaat over 212,2 kilometer in de provincies Luik en Namen. De start ligt in Chaudfontaine, de aankomst op de Citadel van Namen, waar sinds 2004 traditioneel de wedstrijd wordt beslist. Vooraf krijgen de renners nog zes andere hellingen voorgeschoteld. Er wacht hen een helse editie, want er worden regenbuien en fikse wind voorspeld.

Uit de WorldTour staan er zes teams aan de start. Organisator Christophe Brandt verwacht een boeiende wedstrijd. “Het eerste deel is al glooiend, een ontsnapping zorgt daar meestal voor beweging. In het stuk naar Dinant kan de wind een rol gaan spelen, en op de hellingen in de finale kan er opnieuw worden aangevallen.”

Lotto Soudal vaardigde de voorbije twee jaar telkens de winnaar af met Tony Gallopin en Jens Debusschere, die er deze keer niet bij is. Gallopin toonde in de GP Montréal alvast dat hij over een uitstekende conditie beschikt, net als zijn ploegmaats Tim Wellens, Tiesj Benoot en Jelle Vanendert. Tegenstand mag het blok van Lotto Soudal verwachten van Petr Vakoc van Quick-Step Floors, vorig jaar tweede op de Citadel, Dylan Teuns van BMC en Jan Bakelants (AG2R), die in Canada mee de koers maakte, maar met een vierde plaats met lege handen achter bleef in Montreal. Bakelants won de editie van 2013, werd derde in 2014 en tweede in 2015. Ook Jérome Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), vorig jaar derde, en de Fransman Thibaut Pinot (FDJ) horen bij de kanshebbers.

Palmares voorbije 10 jaar:

2016: Tony Gallopin (Fra)

2015: Jens Debusschere (Bel)

2014: Greg Van Avermaet (Bel)

2013: Jan Bakelants (Bel)

2012: Julien Simon (Fra)

2011: Philippe Gilbert (Bel)

2010: Paul Martens (Ned)

2009: Nick Nuyens (Bel)

2008: Stefano Garzelli (Ita)

2007: Bert De Waele (Bel)

Deelnemende teams:

WorldTour: Lotto Soudal, AG2R-La Mondiale, BMC, FDJ, Quick-Step Floors, LottoNL-Jumbo.

Procontinentaal: Cofidis, Fortuneo-Oscaro, Roompot-Nederlandse Loterij, Sport Vlaanderen-Baloise, Veranda’s Willems-Crelan, Wanty-Groupe Gobert, WB-Veranclassic-Aqua Protect.

Continentaal: AGO-Aqua Service, Armée de Terre, Cibel-Cebon, Roubaix-Lille Métropole, T.Palm-Pôle Continental Wallon, Tarteletto-Isorex, België U23.