Geïrriteerde Anderlecht-coach zet Kums vol in de wind, speler biedt excuses aan "tegenover iedereen"

Foto: AFP

Na tien minuten moest Anderlecht al met een man minder verder, na rood voor Sven Kums. Het was de inleiding van een 3-0 nederlaag, al toonde Anderlecht veel vechtlust. Desondanks lijkt kritiek op trainer René Weiler onafwendbaar, door de beslissing om Kums centraal vanachter te posteren. Maar de spelers dekken hun trainer. “Het was een goed plan.” En die trainer haalde stevig uit naar de criticasters en gaf terloops Kums een veeg uit de pan.

“Het is jammer. We beginnen goed, maar dan is er de fout van Kums die niet mag vallen. Ik moet de tien andere spelers feliciteren met hoe ze ervoor zijn gegaan. We kregen nog goede kansen, maar het was enorm moeilijk. Als je tachtig minuten tegen een man meer speelt, is op het einde de tank leeg.” Tot daar hield de Zwitser zich nog gedeisd.

Maar dan kwam er de onvermijdelijke vraag: Kums is een middenvelder en toch geen verdediger? “Ja klopt”, was Weiler meteen cynisch. “Dat is goed voor jullie hé. Dan kunnen jullie blijven kritiek geven op zaken waar jullie niets van snappen. Als centrale middenvelder moet je capabel zijn om als centrale verdediger te spelen. Ik had hem daar nodig met zijn techniek. Die fout mag niet gebeuren. Met zijn ervaring moet Kums daar beter verdedigen en die fout, zo vroeg in de wedstrijd, niet maken. Maar goed, dat verandert de situatie niet”, zuchtte de Zwitser. “We hebben goed gevochten, ik ken niet veel ploegen die hier punten komen pakken.” Bij RTL kwam Weiler wederom giftig uit de hoek toen het over Kums ging. “Prochaine question. Ca m’énerve!” Letterlijk vertaald: “Volgende vraag. Het irriteert me!” Neen, Weiler was not amused na de match...

Geïrriteerde Anderlecht-coach zet Kums vol in de wind, speler biedt excuses aan
Foto: BELGAIMAGE

Kums: "Mijn excuses tegenover iedereen"

Na de wedstrijd wilde of mocht Kums niet reageren, de middenvelder reageerde de dag nadien wel op de website van de club: "Mijn actie gebeurde in het heetst van de strijd, jammer dat ik daardoor mijn team en de fans in de steek heb gelaten", geeft Kums zelf toe. "Daarom wil ik me ook excuseren tegenover iedereen. Nu moeten we hard werken naar de volgende wedstrijd toe, want het team heeft erg goed gespeeld. Daar moeten we ons aan optrekken."

Dendoncker: “Was een goed plan”

Leander Dendoncker baalde als een stekker door het wedstrijdverloop. “We wisten vooraf dat het moeilijk zou worden, maar met tien man is het natuurlijk nog moeilijker. We zijn dan achteruit gaan kruipen en dan wordt het er niet makkelijker op.” Desondanks zag de middenvelder een moedig Anderlecht. “We speelden verdienstelijk. We krijgen twee grote kansen na mooie acties. Die moeten altijd binnen, in de Champions League betaal je zo’n missers cash”, klonk het voor de televisiecamera’s.

Geïrriteerde Anderlecht-coach zet Kums vol in de wind, speler biedt excuses aan
Foto: Photo News

De rode kaart was al vroeg in de wedstrijd het kantelpunt. Maakte René Weiler geen grote fout door Kums in de defensie te zetten? “Ik zie niet in waarom er kritiek op de coach moet komen. Middenvelders hebben ook de kwaliteiten om centraal achterin te spelen. We hebben er gisteren goed op getraind, het is Weiler zijn fout niet dat Kums rood pakt. Het was een ongelukkige fase. Lewandowski gaat in zijn rug en in het kruisen haken ze in elkaar. Dat is pech hebben. Er moet niemand geviseerd worden. Nu moet de focus naar de thuiswedstrijd tegen Celtic Glasgow verschuiven, daar gaan we er alles aan doen om te winnen.”

Ouderdomsdeken Olivier Deschacht trad zijn jonge ploegmaat bij. “We geloofden in het plan van de trainer”, klonk het vastberaden. “We hadden de wedstrijd tegen Hoffenheim gezien. Het was de bedoeling dat ik en Spajic konden doordekken naar het middenveld toe, om zo sneller te kunnen counteren. Sven moest dan de rugdekking verzorgen. Dat de match snel voorbij was? 99% zou de handdoek werpen, maar wij zijn die ene procent dat er voor blijft gaan. Ik had een goed gevoel bij onze match, we dwingen nog twee open kansen af maar verliezen uiteindelijk van een ploeg die de eindwinst in de Champions League ambieert.”

Najar baalt

Andy Najar speelde tegen Bayern op links, maar zijn match zat er al na 26 minuten op. Hij viel geblesseerd uit. “Opnieuw dezelfde blessure”, zei Najar na afloop zuchtend – hij sukkelde lange tijd met de hamstrings. “Ik wou vooral geen risico’s nemen om weer lang out te zijn en daarom vroeg ik om mijn vervanging. Of ik een nieuwe operatie vrees? Neen, zover zal het niet komen, denk ik. Er zijn ook andere manieren om dit op te lossen. Wie weet kan ik tegen Kortrijk alweer spelen. Of het een risico was om vandaag te starten? Neen, ik had de match tegen Lokeren goed verteerd en wou heel graag spelen. Ik voelde me ook goed, maar soms voel je plots iets, in een beweging.” Dat Najar linksback stond, verbaasde hem wel. “Ik speel toch liefst rechtsback, maar de coach beslist. Dat maakt nu ook niet uit, het is gewoon jammer dat we met tien kwamen te staan en verloren.” 

Geïrriteerde Anderlecht-coach zet Kums vol in de wind, speler biedt excuses aan
Foto: Photo News
Door rahe