Verontwaardiging alom wanneer agenten bij een controle het geld afnemen van een hotdogverkoper zonder vergunning

Bron © Los Angeles Times

Een video waarin een agent een hotdogverkoper een boete geeft en al zijn geld uit zijn portefeuille neemt , zorgt voor heel wat commotie in de Verenigde Staten. De campusagent werd zaterdag gefilmd door een oud-student van de universiteit terwijl hij toont hoe “rechtsorde werkt”. De oud-student publiceerde de beelden op sociale media, waar ze al talloze keren werden bekeken en leidden tot een geldinzamelactie voor de verkoper en een online petitie die oproept om de agent te ontslaan.

Martin Flores wilde zaterdag hotdogs kopen voor zijn kinderen op de campus van zijn oude universiteit na een sportwedstrijd, toen hij zag hoe een campusagent al het geld uit de portefeuille van de verkoper nam. Terwijl de Spaanstalige verkoper protesteerde, stak de agent het geld in zijn zak en schreef hij tot overmaat van ramp nog een boete uit. “Dit klopt niet”, zegt Flores in de video die hij op Facebook postte.

“Ik vermoedde dat er iets niet volledig klopte toen de agent de identiteitskaart van de verkoper vroeg en zijn portefeuille uit zijn handen trok”, verklaarde Floris in de Amerikaanse media. “Ik besef goed dat verkopers een toelating moeten hebben, maar dit ging daar niet over. De verkoper werd ten onrechte geviseerd.”

Verontwaardiging alom wanneer agenten bij een controle het geld afnemen van een hotdogverkoper zonder vergunning
Martin Flores (links) zamelde al 33.000 dollar in voor hotdogverkoper Juan (rechts) Foto: Facebook

Geldinzamelactie en online petitie

De beelden van het bizarre incident gingen snel de wereld rond, en werden in een mum van tijd al miljoenen keren bekeken. “Als het echt om rechtsorde ging, kon de agent aan talloze andere dingen een einde brengen”, aldus Flores. Zo zegt de oud-student van de universiteit van Berkeley verschillende keren dat er mensen alcohol drinken in het openbaar, waarop de agent stoïcijns reageert: “Heeft u ons daarvoor opgebeld?”

Martin Flores bleef niet bij de pakken zitten en startte een crowdfundingcampagne om de verkoper erbovenop te helpen. Flores verzamelde intussen al 33.000 dollar (27.500 euro) en heeft al ruimschoots het doel van de geldinzamelactie bereikt. Het geld moet dienen om het afgenomen geld te vergoeden en om de kosten van een eventuele rechtszaak tegen de verkoper te dekken. Er werd ook een online petitie opgezet - die al 38.000 keer werd ondertekend - zodat de agent in kwestie zou worden ontslagen.

Mensensmokkel

Volgens de Universiteit van Berkeley krijgen illegale verkopers meestal gewoon een waarschuwing, maar kan de ongebruikelijke actie van de agent worden verklaard. “Onze campusagenten moeten illegale verkopers controleren”, aldus een woordvoerder van de universiteit. “Omwille van de voedselveiligheid, om lokale bedrijven te beschermen en om mensensmokkel tegen te gaan.”

De woordvoerder geeft toe dat in dergelijke gevallen de “vermoedelijke illegale winst” in beslag wordt genomen om als bewijsmateriaal te dienen. De leiding van de universiteit benadrukt dat ze een “tolerant klimaat willen creëren, waar plaats is voor inclusie en diversiteit, maar waar de wetten en het beleid worden gehandhaafd”.

Martin Flores is echter enorm teleurgesteld in de universiteit waar hij een fijne studententijd beleefde: “Deze campus stond bekend als een liberale universiteit, met een sociaal geweten, en dan doet een agent zoiets? Het brak het hart van mijn dochter, ze wilde de verkoper een knuffel geven.”

Door pjv