Belgische wielrenner met traumahelikopter afgevoerd na zware val in GP Wallonie

Bron © Belga

Foto: Gregory Van Gansen

Jerome Baugnies is woensdag zwaar ten val gekomen tijdens de GP Wallonie. De 30-jarige Belg van Wanty - Groupe Gobert werd met een traumahelikopter afgevoerd naar het ziekenhuis in Luik. Daar werd hij met spoed geopereerd aan zijn achtste borstwervel.

“Jerome Baugnies werd overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis van Sart Tilman in Luik. Hij leed hoofd en rugtrauma’s, maar raakte nooit bewusteloos. Zijn toestand is stabiel”, zo gaf zijn ploeg Wanty-Groupe Gobert meer info op Twitter. “Hij werd met spoed geopereerd aan zijn achtste borstwervel.”

Volgens de wedstrijdorganisatie verloor Baugnies tijdens een afdaling de controle over zijn fiets en smakte hij tegen een signalisatiepaal. “Jérôme was na zijn crash in shock maar is altijd bij bewustzijn gebleven”, verklaarde een woordvoerder van het team. “In het ziekenhuis bleek dat hij letsels aan de rug en hals opgelopen heeft. Jérôme zal met spoed geopereerd worden aan de achtste borstwervel.” Vorig jaar eindigde Baugnies in de GP van Wallonië op de derde plaats.

Hilaire Van der Schueren: “Valpartij Baugnies roept herinneringen op”

Hilaire Van der Schueren reageerde woensdag aangedaan na de valpartij van Jérôme Baugnies in de Grote Prijs van Wallonië. “Het was een zware val”, zei de ploegleider van Wanty-Groupe Gobert. “Je denkt toch meteen aan wat er vorig jaar is gebeurd”, verwees hij naar Antoine Demoitié, die overleed na een val in Gent-Wevelgem.

“Ik weet niet precies wat er gebeurd is”, legde Van der Schueren na afloop uit. “Ik hoorde op de wedstrijdradio dat Jérôme ten val was gekomen. Naar het schijnt reed hij rechtdoor in een afdaling waar dat niet kon en op die plek stond een paal. De klap was redelijk zwaar. Je zag dat hij gekwetst was aan zijn hoofd en dat hij ook pijn had aan zijn rug, maar hij verloor nooit het bewustzijn. Hij was in shock, maar wel alert en het medische team heeft hem meteen goed opgevangen.”

Baugnies werd met een helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Luik. “Als een helikopter je komt halen, dan weet je dat het geen gewone valpartij is. Dat riep toch meteen weer herinneringen op, ik was wel wat aangeslagen. Je denkt dan toch aan al het voorbije (vorig jaar verloor de ploeg Antoine Demoitié na een valpartij in Gent-Wevelgem, nvdr.). Een beetje later werd Thomas Degand aangereden door een wagen. Dan denk je toch: ‘Wat is dat hier allemaal?’ Hij was goed in vorm en dan word je gewoon uit koers gereden. Tja, dan zit je opeens nog met vijf renners in de wedstrijd en dat is niet veel. We hebben er alles uitgehaald wat mogelijk was. Guillaume Martin reed nog sterk, maar zat niet goed geplaatst toen die waaier wegreed. Hij werd nog veertiende. Ik kan ermee leven, ik heb toch geen andere kans”, besloot hij.

Door md, bvc, blg