Onderzoeksrechter trekt zich terug na interview over kindermishandeling in crèche

Bron © BELGA

Foto: vtm

Het onderzoek naar een kinderverzorgster van de Antwerpse crèche Kiddy Watch, die verdacht wordt van kindermishandeling, wordt niet langer gevoerd onder leiding van onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe. De advocaat van een van de burgerlijke partijen had vorige week een wrakingsverzoek tegen hem ingediend en Van Cauwenberghe besliste daarop om zich terug te trekken.

Aanleiding voor het wrakingsverzoek was zijn interview in het weekblad Humo van 5 september, waarin hij onder meer vertelde wat de kinderverzorgster aan hem gezegd had tijdens het verhoor. Dat ze al een goed jaar in de crèche werkte en het die dag moeilijk had gehad, bijvoorbeeld. Maar ook dat ze een van de kindjes “redelijk bruut op het verschoonkussen gelegd had” en een ander “redelijk bruut in de schommelstoel gezet”. Ze had ook een paar tikken uitgedeeld, vertelde ze aan onderzoeksrechter, die het op zijn beurt aan Humo vertelde.

Advocaat Walter Damen, die voor een burgerlijke partij in dat dossier optreedt, meende dat hij daarmee het geheim van het onderzoek had geschonden en diende een verzoek tot wraking in. “De onderzoeksrechter heeft beslist om daarin te berusten. Het onderzoek werd intussen aan een andere onderzoeksrechter toevertrouwd”, zegt persrechter Roland Cassiers.

Damen was eerder al naar de rechtbank gestapt om de uitzending van de eerste aflevering van het Vier-programma ‘De Rechtbank’ tegen te houden. Daarin zou het verhoor van de kinderverzorgster getoond worden. De onderzoeksrechter had de uitzending daarvoor nog verdedigd door te stellen dat het geheim van het onderzoek al geschonden was, toen de camerabeelden uit de crèche naar de pers werden gelekt. In onderling overleg met de zender en de makers van het programma werd uiteindelijk beslist om de zaak niet meer uit te zenden.

Onderzoeksrechter trekt zich terug na interview over kindermishandeling in crèche
Foto: Wim Hendrix