Theo Francken haalt zich de woede van internet op de hals. “Rommel moet je #opkuisen, mensen niet”

Foto: BELGA

Staatssecretaris Theo Francken voor Asiel en Migratie heeft voor heel wat ophef gezorgd met een bericht over vluchtelingen in het Brusselse Maximiliaanpark op Facebook. Het was niet zozeer de inhoud waar mensen over vielen, als wel de hashtag die de N-VA’er gebruikte: #opkuisen. “Ranzige taal”, “degoutant” en “intriest”, klinkt het onder meer op internet.

De Brusselse politie heeft de afgelopen weken tientallen migranten opgepakt in het Maximiliaanpark en het station Brussel-Noord. Woensdag gebeurde dat opnieuw, waar Francken melding van maakte op Facebook.

“Vanmorgen 14 mensen aangehouden in Maximiliaanpark en 9 in het Noordstation, 3 verklaarde minderjarigen. Volgens info politie nauwelijks volk in het park”, schreefhij. Hij eindigde het bericht met “#opkuisen”.

Dit laatste schoot bij veel personen in het verkeerde keelgat. Zo ook bij Groen. De partij schreef aan Francken op Twitter: “Vuil moet je #opkuisen, mensen niet.” Daarbij riep Groen mensen op om een foto met hun rommel te tweeten en #opkuisen trending te maken.

Dat oproep was niet aan dovemansoren gericht. Veel personen plaatsten foto’s met de hashtag online, waardoor #opkuisen donderdag daadwerkelijk trending is in ons land.

(Lees verder onder de tweets)

Andere reacties waren niet voor poes. “Mensen #opkuisen? Dit is onze staatssecretaris ‘voor’ asiel en migratie. Ranzige Vlaams Blok taal van de jaren ‘90”, schrijft iemand. “Laat het protest tegen deze smerige taal luid en krachtig zijn. Degoutant. En dat voor de populairste politicus van Vlaanderen”, zegt een ander. “Zo denkt en spreekt de staatssecretaris van migratie over mensen, alsof het over afval gaat. Intriest”, klinkt het verder.

(Lees verder onder de tweets)

De staatssecretaris heeft inmiddels gereageerd op alle ophef, maar excuseert zich niet voor zijn woordkeus. “Ik kuis geen mensen op. Ik kuis problemen op. En ik ga dat blijven doen. De linkse puinhopen zijn immens”, laat hij weten op Facebook.

Door rrln