13/10/2017 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

© Kris Van de Sande

“Jeneverfeesten zijn festival geworden”

Voor de 29ste keer is Hasselt komend weekend in de ban van de Jeneverfeesten. Meer dan 100.000 bezoekers worden verwacht. “Zeker nu de weergoden veel moois voorspellen”, zeggen stichter-organisator Jean-Pierre Swerts en evenementenschepen Gerald Corthouts (CD&V). “Eigenlijk is het hele stadscentrum één grote festivalsite, en jaarlijks zijn er verbeteringen. Zo is het ondertussen ook al een evenement dat aantrekkelijk is voor kinderen. Bovendien hebben we het jongste decennium zwaar ingezet op het verbeteren van de culinaire inbreng. En we mogen onze Hasseltse musea niet vergeten. Bijvoorbeeld de expo ‘Booze in Hollywood en crooners in de stad’ verbindt het Jenevermuseum met de Hasseltse horeca. En de ook Japanse Tuin doet mee. Je kan er saké proeven, de Japanse jenever. Bovendien duren de Jeneverfeesten nu wat langer, tot 20 uur. Op vraag van heel veel bezoekers.”

Onder meer aan de Havermarkt zijn gele WIBLOC-poorten geplaatst (foto boven). Elders in de stad is gewerkt met betonblokken. Sven Dillen

Poorten moeten binnenstad beveiligen

Opmerkelijk zicht in Hasselt waar gisteren in de Demerstraat, Havermarkt en Maastrichterstraat als het ware een stadspoort werd neergeploft. Die bestond uit een reeks betonblokken en een zware ijzeren WIBLOC-poort die dichtgeklapt kan worden. Op het Kolonel Dusartplein werd zwaar uitgepakt met betonblokken tussen de Amsterdammertjes die er al staan. “We weten dat het niet het mooiste gezicht is”, zeggen burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) en commissaris Rohnny Biets. “Maar dit wordt, of we het nu willen of niet, een deel van een stad waar veel mensen komen. Daarom werken we ook aan oplossingen die esthetisch mooier zijn.”

Weg met de fles bij Vanderlinden

‘Witte Non’ in zwarte stoop