Dit effect heeft een orgasme op de hersenen van vrouwen

Foto: Shutterstock

Een nieuwe studie zorgt voor een doorbraak in het onderzoek naar het vrouwelijk orgasme. Waar vroeger altijd werd gedacht dat vrouwen hun hersenen moeten uitschakelen om tot een orgasme te kunnen komen, bewijst een recente studie nu het tegendeel: onze hersenactiviteit bereikt net een gigantische piek.

Onderzoekers aan de Rutgers University in New Jersey konden enkele vrouwen overtuigen om hun orgasme te doneren aan de wetenschap. Ze vonden tien heteroseksuele vrouwen die bereid waren om in een MRI-scanner te gaan liggen en zichzelf te stimuleren tot ze een orgasme bereikten. Het experiment werd ook nog eens herhaald met de partners erbij. Enkel op die manier kon de hersenactiviteit van de vrouwen heel nauwkeurig opgevolgd worden. 

Waar eerdere studies nog beweerden dat vrouwen hun hersenen en emoties uitschakelden om tot een orgasme te komen, vond deze nieuwe studie het tegenovergestelde.  De hersenactiviteit in de gebieden die instaan voor beweging, de zintuigen, het geheugen en de emoties nam toe tijdens de aanloop naar een orgasme, om tijdens het orgasme een toppunt te bereiken en daarna opnieuw te dalen. 

Minder pijn

De hersenscan maakte meteen ook duidelijk hoe het komt dat vrouwen minder pijn voelen voor en tijdens een orgasme.  Als vrouwen op het punt staan een orgasme te krijgen, neemt de activiteit toe in de dorsale raphekern. Dat gebied speelt een rol in het controleren van serotonine, dat kan werken als pijnstillend middel.

Waarom de evolutie ervoor heeft gezorgd dat vrouwen tijdens het orgasme minder pijn 'moeten' voelen is niet helemaal duidelijk. Een van de onderzoekers stelt dat er mogelijk een verband is met de bevalling. Vaginale stimulatie zou zo mogelijk pijn verminderen om moeders te helpen het hoofdje van de baby door het geboortekanaal te persen. 

74-jarige vrouw

Het onderzoek opent in elk geval nieuwe perspectieven om het orgasme van de vrouw nog beter te doorgronden. Pittig detail: een van de deelnemers aan het onderzoek was een 74-jarige vrouw die naar eigen zeggen twee fantastische orgasmes heeft beleefd in de scanner. 

Door elvh