Neos Dilsen-Stokkem trekt naar C-mine

Foto: Piet Gonissen

Dilsen-Stokkem - Dinsdag 10 oktober maakte Neos Dilsen-Stokkem een uitstap naar C-mine. Zoals gebruikelijk kwamen we samen op de parking voor de kerk van Lanklaar, van waaruit ze naar de C-Mine trokken. Daar werden ze opgewacht door twee ervaren gidsen die hen de geschiedenis van de mijnen rond Genk toelichtten.

Na deze eerste kennismaking met de geschiedenis van de mijnen rond Genk, was het tijd om de expeditie te starten. Eerst brachten de Neos-leden een kort bezoekje aan de indrukwekkende machinekamer en de grote lift die de mijnwerkers naar beneden en terug boven bracht. Bij de verhalenkoker zagen ze aan de hand van foto’s het verleden voorbijkomen, van de eerste proefboringen tot de sluiting van de mijn.

In een andere ruimte konden ze dan weer kennismaken met de typische mijngeluiden. Indrukwekkend was de witte en zwarte gang. "Het voelde aan alsof je zelf tussen de mijnwerkers liep en kon meeluisteren naar hun verhalen", klinkt het bij de bezoekers. Via virtual reality kon je zelf de mijn afdalen. "Met de lift naar beneden en het treintje instappen om op je bestemming te komen. Je kon bijna het stof in je mond proeven."

Als laatste konden de leden de schachttoren beklimmen. Het zou de hoogste mijnschacht van België zijn. Dat zorgde voor een adembenemend zicht vanop de 62 meter hoge toren. Wie tot helemaal boven geraakte, moest daarvoor een trap van 360 treden trotseren. Na de rondgang kwamen de Neos-leden weer samen in Cine-Citta waar ze genoten van een broodjesluch en nog wat rustig napraatten over deze mooie uitstap.

Door Piet Gonissen