Weyts: “Over schendingen van dierenwelzijn onderhandel ik niet”

Bron © BELGA

Foto: BERT DE DEKEN

“Ik ontvang de burgemeester graag en zal hem mijn weloverwogen beslissing toelichten. Maar voor alle duidelijkheid, over schendingen van dierenwelzijn onderhandel ik niet.” Dat zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vrijdag nadat het gemeentebestuur van Balen hem vroeg om overleg over de sluiting van de Olmense Zoo.

De Olmense Zoo rijgt volgens Weyts al jaren de pv’s aan elkaar. Zo zouden heel wat dieren niet of onvoldoende kunnen schuilen voor de regen en zouden de uitbaters hun dieren te veel laten kweken, met plaatsgebrek tot gevolg. Weyts maakte een onmiddellijk bevel tot sluiting over, dat woensdag ook effectief gerealiseerd werd.

Weyts: “Over schendingen van dierenwelzijn onderhandel ik niet”
Ben Weyts Foto: Photo News

De gemeente Balen drong donderdag nadrukkelijk aan op overleg op zeer korte termijn met de minister over de kwestie. Weyts laat weten dat hij burgemeester Johan Leysen (CD&V) graag ontvangt, maar voegt daar wel aan toe dat hij over schendingen van dierenwelzijn niet onderhandelt. “Wij nemen zowel de wetten als het dierenwelzijn zelf ernstig.”

Van een heropening van de Olmense Zoo kan volgens de minister pas sprake zijn wanneer alle schendingen in de verschillende pv’s tegen de dierenwelzijnswet structureel zijn opgelost. Pas daarna kan men heel de erkenningsprocedure opstarten.

Eerste pv

Minister Weyts zegt vrijdag ook dat nergens in de wet is voorzien dat een gemeentebestuur vooraf moet worden geïnformeerd over de intrekking van een erkenning, laat staan dat het gemeentebestuur erover zou beslissen. “Desondanks heb ik de burgemeester op de hoogte gebracht, op hetzelfde moment dat we de intrekking hebben bekend gemaakt aan de dierentuin zelf. Ik kan moeilijk eerst het gemeentebestuur op de hoogte brengen en pas nadien de betrokkene zelf.”

“De Olmense Zoo is trouwens al lang op de hoogte van het feit dat de erkenning zou worden ingetrokken indien men geen structurele oplossing voorzag voor de talloze en jarenlange schendingen van de dierenwelzijnswetgeving. Het 1ste pv dateert van 2007, het laatste van een week geleden met een honderdtal overtredingen.”