Historische hoeve Caestert stort in door vewaarlozing

Foto: Natuurpunt Riemst

Riemst - Zaterdag stortte het woonhuis van Hoeve Caestert in. De hoeve, die vlakbij Kanne op Waals grondgebied ligt, is al jaren voer voor discussie. In januari 2011 begaf een deel van de stallen het door hevige sneeuwval en in maart 2013 vond er een zware brand plaats. In 2013 werd beloofd het woonhuis te restaureren, maar het lijkt erop dat het Waalse Gewest wacht tot de hoeve volledig instort.

De hoeve ligt in het natuurgebied Plateau van Caestert en hoorde in het verleden bij kasteel Caestert. Een kasteel dat historisch zeer belangrijk was.

Voor Natuurpunt Riemst is de situatie rond de zeventiende-eeuwse vierkantshoeve een doorn in het oog. Om een antwoord te bieden op de wankele toestand van Hoeve Caestert startte de organisatie in 2011 een petitie. Die pleit voor het behoud van de hoeve en stelt voor om de site te renoveren en uit te bouwen tot een Euregionaal Centrum voor Natuur en Cultuur. Intussen werden ruim 2.500 handtekeningen ingezameld, maar zekerheid over het voortbestaan van de hoeve uit 1686 kwam er niet.

Meermaals drong Natuurpunt Riemst er bij het Département Nature et Forêts (DNF), dat eigenaar is, op aan om op korte termijn maatregelen te nemen. Op die manier hoopte Natuurpunt Riemst verder verval te voorkomen, maar nu gebeurt het omgekeerde. Het is wraakroepend dat het DNF een historische hoeve, die nauw aan het hart ligt bij zeer veel Maastrichtenaren en Riemstenaren, zomaar laat vervallen. Natuurpunt Riemst is het grondig beu dat er vanuit DNF te weinig actie ondernomen wordt om deze historische hoeve te vrijwaren van verval.

Het is een groot probleem dat het gebouw niet geklasseerd is. Dat maakt het aanzienlijk moeilijker om subsidies los te weken. Maar het zou triest zijn om de hoeve verloren te laten gaan. De Waalse overheid verwaarloost het gebouw al jaren. Natuurpunt Riemst hoopt, samen met vele Riemstenaren en Maastrichtenaren, op initiatief uit Waalse hoek. Er was sprake van herbouw van het woonhuis na de brand, maar er is hierover geen overleg meer en verdere informatie ontbreekt, het is dus hoogst onzeker of dit ooit zal gebeuren.

Voor historische foto's van de hoeve en het kasteel kan u terecht op de Facebook-pagina van Natuurpunt Riemst.

Door Natuurpunt Riemst