"37-jarige aap leefde op dieet van taart, friet en bier"
In het Waalse dorpje Durbuy is maandag de laatste chimpansee in privébezit in beslag genomen. De 37-jarige aap zat tientallen jaren lang eenzaam opgesloten in een garage. Het dier had er al die tijd op een dieet van taart, friet en bier geleefd. “Zo’n dikke aap hebben we hier nog nooit gehad”, klinkt het bij het opvangcentrum.
Toto, zoals de aap bekend stond bij de buurtbewoners in Durbuy, werd meteen overgebracht naar de Stichting Aap in het Nederlandse Almere, een opvangcentrum waar doorgaans een kleine tweehonderd apen verblijven. Hij kreeg er meteen een nieuwe naam: Mojo.
“Drie jaar lang hebben we bijna dag na dag gewerkt om die aap uit zijn triestige kot te krijgen", zegt Michel Vandenbosch van Gaia.
"We hebben de eigenares eerst willen overtuigen om afstand te doen van het dier. Maar dat weigerde ze omdat ze ervan overtuigd was dat Toto alleen maar bij haar wilde zijn. Ook nu nog, nu ze niet meer voor zichzelf kan zorgen, hield ze dat vol. Tot we de aap hebben opgeladen. Toen zei ze dat ze wou dat hij doodging.”
Positieflijst
De nu 80-jarige eigenares had in 1975 een toen nog piepjonge chimpansee gekocht. “Er was toen nog geen sprake van een positieflijst, of een verbod op invoer van exotische dieren. Ze meende dat ze hem van de dierproeven had gered”, zegt gaat Vandenbosch verder.
“Ze heeft hem ook zo goed en zo kwaad als ze kon verzorgd. Maar als zo’n schattig chimpanseetje een keer geslachtsrijp wordt, dan wordt dat een kleine King Kong. Dus heeft ze hem aan de dierentuin van Zwartberg (Genk) gegeven. Maar toen ze hem daar ging bezoeken, vond ze zijn verblijfplaats zo abominabel, dat ze hem prompt heeft teruggekocht. Toen heeft ze tralies laten maken aan haar garage, Mojo laten castreren en hem in zijn kooi gestopt.”
Slagroom
Twintig jaar lang was Mojo, in zijn garagebox met tralies, dé attractie van de buurt in Durbuy. Hij werd er voortdurend op lekkers getrakteerd. Taart, met slagroom, maar ook friet of pizza, tot zelfs bier toe. Het kwam de gezondheid van het beest niet ten goede.
Drie jaar geleden bracht een buurtbewoner die het niet meer aan kon zien, Gaia op de hoogte. De dierenrechtenorganisatie schakelde op haar beurt de dienst Dierenwelzijn in. Dat resulteerde maandag dus in een verdovend spuitje. Dinsdag kwam Mojo, die nog altijd 110 kilo weegt, bij, in opvangcentrum Stichting Aap. Hij werd er prompt op een apendieet gezet.
LEES OOK
PODCAST. Michel Vandenbosch (GAIA) haalt uit: “Beelden BBC getrukeerd? Wie gelooft die mensen nog?”
Al 30 jaar de drijvende kracht achter Gaia: “Als het iets oplost voor dieren, ben ik tot veel bereid”
Het kantelpunt was de mishandeling van de voorzitter met veestokken: de 30 turbulente jaren van Gaia
Nieuwe dierenwet zet Nederland in rep en roer: wat is er aan de hand?
2,5 miljoen euro verbeurdverklaring gevraagd in ‘assisenzaak voor dieren’
Bekijk
Hoofdpunten
Verdacht overlijden van tachtiger in Heers: “Er leefden geiten in de woonkamer”
Buschauffeur krijgt klappen: spontane staking De Lijn legt busvervoer in Limburg lam
Wanneer tanken peperduur wordt: recordaantal bestuurders betrapt met rode diesel
Eerste Afrikaans restaurant in Limburg serveert gegrilde geit, cassave en oliebollen
Waarom Theo Francken (N-VA) nu wel duidelijk njet zegt tegen Vlaams Belang
Zijn familie smeekte de politie bij huiszoeking om hulp: zoon (19) van Kim Kay riskeert vier jaar cel