"Het begint met haatzaaierij Van Aelst en eindigt met praktijken Mladic"

Vlaams parlementslid Kurt De Loor (sp.a) haalt zwaar uit naar Vic Van Aelst (N-VA). Volgens De Loor doet Van Aelst met zijn recente uitspraken rond de Walen en Franstaligen aan "nationalistische haatzaaierij".

ssimons

De Loor ziet zelfs een parallel met de Bosnisch-Servische ex-generaal Ratko Mladic. "Het begint met de praat van Van Aelst en het eindigt met de praktijken van Mladic", aldus De Loor.

De uitspraken Vic Van Aelst blijven voor beroering zorgen. De N-VA-politicus en strafpleiter zei onder meer dat men de lessen Frans best kon afschaffen, dat hij wel solidair wilde zijn met de Turken, maar niet met de Walen en dat Franstalige politici zoals Di Rupo en Milquet het Nederlands "verkrachten". En de Franstaligen zullen hun strijd pas staken als "de laatste kabeljauw in Oostende Frans spreekt".

Zelfverklaarde buikspreekpop

Voor Kurt De Loor (sp.a) kunnen die uitspraken niet door de beugel. "De retoriek van de zelfverklaarde buikspreekpop van Vlaanderen Vic Van Aelst is een gevaar voor onze samenleving".

Hij verwijt Van Aalst "haatzaaijerij" en hekelt het feit dat de Vlaamse politici "oorverdovend stil" blijven. "Langzaamaan vinden we het schijnbaar normaal dat mensen totaal ongefundeerd hatelijke uitspraken doen over een groep mensen die toevallig een andere taal spreken. De geschiedenis leert ons dat zo een gang van zaken zelden een positieve uitkomst heeft. Ook Mladic begon zijn verhaal met een haatdragend discours", aldus De Loor.

Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever Van Aalst niet heeft teruggefloten is voor De Loor "misschien nog erger" dan de uitspraken zelf.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten