"Neem geen apen mee uit Marokko"

De stichting Moroccan Primate Conservation roept Nederlandse Marokkanen op om geen kleine aapjes meer mee te brengen van vakantie. Gaia zegt dat dergelijke aapjes ook regelmatig in België terechtkomen en sluit zich aan bij de oproep.

ghouben

De jonge Berberaapjes worden volgens de stichting op veel markten in Marokko te koop aangeboden. Jaarlijks komen naar schatting 300 aapjes in Europa terecht, vooral in Frankrijk.

Even goed Belgisch probleem

De stichting schat dat er elk jaar ongeveer tien apen bij Nederlands-Marokkaanse gezinnen belanden. Hoeveel dat er in België zijn, weet Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie Gaia niet. Maar ook in ons land is het wel degelijk een probleem. "De oproep zou dus even goed kunnen gelden voor ons land."

De beestjes blijken vaak niet als huisdier te handhaven en worden dan bijvoorbeeld aangeboden aan de Stichting AAP. Ook de dieren uit andere Europese landen komen via via uiteindelijk bij de Stichting AAP in Almere terecht, ook Belgische, aldus Vandebosch.

Ze slaan moeder en de kinderen

De apen zijn volgens de stichting vaak zo "verknipt" geraakt, dat ze niet meer terug kunnen naar de natuur. "Als ze geluk hebben, komen ze in een goede dierentuin ergens in Europa terecht."

Volwassen mannetjes kunnen zo'n 30 kilo wegen. De dieren lopen als huisdier vaak met een luier door het huis. "Apen richten zich vaak op de hoogste in rang binnen hun groep. Vaak is dat de vader van het gezin. Het dier zal in dat geval moeder en kinderen aanvallen om ze weg te houden bij de vader. Het komt ook voor dat ze de boel in huis slopen of de hele dag schreeuwen", aldus Moroccan Primate Conservation.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt