Kortessemse toneelgroep 'Ik Dien' bestaat 50 jaar

Toneelgroep Ik Dien bestaat 50 jaar. Dit wordt door bestuur, spelende leden van vroeger en nu en de vele sympathisanten uitbundig gevierd op 3 december in het cultureel centrum Mozaïek. Ter gelegenheid hiervan geeft de jubilerende toneelvereniging een foto-verjaardagskalender uit, die werd samengesteld door Wouter Cuyx. Deze uniek kalender wordt, aan de aanwezigen aangeboden tijdens de jubileumviering van 50-jaar Ik Dien . Uiteraard zijn er de klassieke feesttoespraken, maar het wordt ook een avond vol verrassingen en fijne momenten. Wij hadden een gesprek met een aantal jubilarissen van ?Ik Dien' over het wel en wee van 50 jaar Kortessems toneel.

Francis Croes

Voorzitter Flor Libotte en bestuurslid David Knapen stellen dat ?Ik Dien' in de eigen gemeente op cultureel vlak steeds een topper is geweest. "Ons gezelschap bestaat uit een mix van: jonge mensen, medioren en senioren wat zorgt voor een gezond evenwicht."

Penningmeester Pierre Blokken, die al 50 jaar deel uitmaakt van het Kortessemse toneelgezelschap: "Deze viering wordt een echte bekroning van 50 jaar toneelamusement. Wij zijn al die jaren een grote publiekstrekker geweest en hebben vele duizenden mooie toneelavonden bezorgt."

Nog zo een toneelmonument is Lieve Gonnissen, die sinds 1963 spelend lid is: "Af en toe mis ik nog de kleine zaal Onder de Linde waar we vroeger zo veel plezier beleefden. Vooral de vroegere volkse stukken, soms zelfs in het Kortessems dialect gebracht, blijven in mijn geheugen gegriefd. En hierbij denk ik dan ook aan de mijlpaal van ons gezelschap onze vroegere voorzitter en huidig erevoorzitter Jef Oris."

Actrice Mieke Blokken: "Wat bij zo'n terugblik opvalt zijn natuurlijk de artistieke hoogtepunten : De Wonderdoktoor, De Ster, de stukken van Jules Klock, De Lege Cel, De Leraarskamer, Boerenpsalm, of recenter Au Bouillon Belge en onze vele wagenspelen. Maar Ik Dien speelde ook een sociale rol binnen de gemeente door steun te verlenen aan tal van projecten: Kom op tegen Kanker,Caraci, Een Kortessems Konijn voor Kisangani, ?."

Michiel Lismont, de laatste aanwinst van de jubilerende toneelgroep : "De toneelvereniging heeft oog voor jong talent. Via de toneeltje, waar we aan deelnamen in de sprookjestochten van de KVLV bracht voorzitter Flor Libotte ons in contact met het Kortessems toneel . Nu mogen we echt de planken op en ? we krijgen volop kansen."

Het jongste bestuurslid van ?Ik Dien' Diana Flipkens richt haar ogen naar de toekomst: "ons jubileumstuk ?De Parochie van Miserie' wordt een massaspektakel in een echte volkse sfeer. We zijn hiervoor reeds maanden aan het vergaderen en repeteren. Het wordt een echte topper. De samenwerking met het bekend Kortessems zangkoor Lindelé zzorgt voor een bijkomende attractiepool."

Oud-voorzitter Jan Vrancken en acteur Jurgen Freson: "Wij zijn de gemeente erg dankbaar voor de steun, die we vanuit het bestuur steeds mochten genieten. We hebben onze gemeente al 2 keer hebben voorgedragen als Toneelgemeente van Vlaanderen . Maar Opendoek, onze koepelvereniging zag het anders ?, Wat jammer!"

Francis Croes

Aangeboden door onze partners