Lindelhoeven (Overpelt) herdenkt zondag het bloedbad van Kongolo

50 jaar geleden, op 1 januari 1962, werden twee missionarissen uit Overpelter en een uit Neerpelt samen met nog 17 Belgische confraters van de paters van de Heilige Geest in de nasleep van de onafhankelijkheid van Congo op koelbloedige wijze vermoord in Kongolo. Uit Overpelt (Corneliusparochie Lindelhoeven) waren dat pater Michel Vanduffel en pater Theo Schildermans en uit Neerpelt was dat pater Désiré Pellens. In Lindelhoeven wordt tot op heden deze gebeurtenis om de 5 jaar herdacht.

Paul Theeuwen

Omdat het dit jaar 50 jaar geleden is, krijgt de herdenking zondag 12 februari iets speciaals. De parochie en de missiegroep willen ook voor de jongere generaties duidelijk maken wat missionarissen voor de wereldkerk en op het vlak van ontwikkelingshulp voor en in de Derde Wereld hebben betekend of nog betekenen. In de Sint-Corneliuskerk vindt om 10.30 uur een Congolese mis plaats, met het Afrikaans koor Arc-en-Ciel, op een feestelijke, Congolese manier. Voorgangers, koor en misdienaars proberen zich in te leven in de Congolese wijze van Eucharistie vieren.

Na de kerkdienst volgt een herdenkingsmoment bij de gedenksteen in de Pater Schildermansstraat (bij slecht weer in de kerk). Aansluitend is er tot 18 uur een missiefeest in Den Drossaerd met een overzichtstentoonstelling van wat 50 jaar geleden in de kranten te lezen stond. Men kan er ook heel de namiddag terecht voor een hapje en een drankje. 250 mensen die zich hebben ingeschreven krijgen vanaf 11.30 uur een warm buffet geserveerd..

Meer info op 011/64.46.76 of op de website http://www.kerknet.be/federatie/6328/content.php?ID=15479 van kerknet federatie Overpelt.

Paul THEEUWEN

Niet te Missen