Geen vervolging in zaak verdronken Bryan

Het parket zal de politieagenten niet vervolgen die op 15 november vorig jaar het levenloze lichaam van Bryan De Roey vonden in een regenton bij een weekendhuis in Herselt en de peuter niet meteen uit het water haalden.

ikerremans

Met die beslissing maakt het parket van Turnhout duidelijk dat de zes agenten – vier van de zone Zuiderkempen (regio Westerlo) en twee ter versterking opgeroepen collega’s van de zone Neteland (regio Herentals) – na grondig onderzoek geen schuldig verzuim ten laste kan worden gelegd.

Wel komt er een tuchtonderzoek naar de handelwijze van de agenten. Dat gebeurt door het politiecollege, bestaande uit de drie burgemeesters van de zone Zuiderkempen (Westerlo, Hulshout en Herselt) en de korpschef. De federale politie neemt de verhoren voor het tuchtonderzoek op zich.

De affaire veroorzaakte destijds grote commotie. De ouders van de bijna tweejarige Bryan De Roey merkten op 15 november 2011 om 16.30u dat hun zoontje spoorloos was. Ze verwittigden om 17.01u de politie. Een grootscheepse zoektocht werd opgestart. Om 18.04u werd het levenloze lichaam van Bryan gevonden in een regenwaterton in de tuin van het chaletje.

In plaats van de peuter meteen uit de ton te halen, besloten de agenten op de komst van een ambulance te wachten en eerst met het parket te bellen. Dat kwam omdat ze er van uit gingen dat het kind overleden was en omdat ze een misdaad niet konden of wilden uitsluiten.

Pas nadat een parketmagistraat had bevolen dat het kind onmiddellijk uit de ton moest worden gehaald, werd met de moed der wanhoop geprobeerd om Bryan te reanimeren. De jongen haalde het niet.

Marc Helsen

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten