Cover 'Kuifje in Amerika' voor recordprijs verkocht

Cover 'Kuifje in Amerika' voor recordprijs verkocht

De mythische cover van het album 'Tintin en Amérique' (Kuifje in Amerika) uit 1932 van Hergé is zaterdag bij Artcurial voor meer dan 1,3 miljoen euro verkocht, zo heeft het Franse veilinghuis aan het Franse persbureau AFP meegedeeld.

Het duurste werk uit de stripwereld werd door zijn eigenaar, die het in 2008 verwierf voor 764.218 euro, te koop aangeboden. Het boekte meteen, en zoals door Artcurial verwacht, een nieuw record: 1.338.509,20 euro, kosten inbegrepen. De koper staat op anonimiteit.

Hergé tekende de door de auteur onderschreven cover van 'Tintin en Amérique' (in Chinese inkt en waterverf) voor de eerste editie van dit album. Het verscheen in Le Petit Vingtième, vervolgens in OgéO in 1934 en Casterman in 1935.

Er bestaan slechts vijf covers van Kuifje in rechtstreeks aangebrachte waterverf. Twee bevinden zich in privécollecties, zoals het zaterdag geveilde exemplaar. De Fondation Moulinsart bewaart de overige.

Dit meesterstuk van de derde verkoop, georganiseerd door Artcurial en volledig gewijd aan Hergé en Tintin (Kuifje), toont de reporter verkleed als cowboy, met Bobby aan zijn voeten en in het oog gehouden door indianen, klaar voor de aanval.

Foto AFP

Door jatimmermans
VOOR ABONNEES