Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Michel Vandenbosch 20 jaar aan hoofd van Gaia (+video)

Na twintig jaar van actie heeft Gaia veel dierenleed de wereld uit geholpen. "Maar de strijd is nog niét gestreden", zegt Michel Vandenbosch. "Belgen zijn veel gevoeliger geworden voor het lot van de dieren. Ons land is ook een stuk minder wreed geworden. Maar we blijven waakzaam." Hieronder licht hij enkele mijlpalen van de dierenrechtenorganisatie toe.

fvangarderen

1. De afranseling in Anderlecht (1998) "Wij waren er in 1998 in geslaagd om de paardenmarkt in Sint-Jans-Molenbeek, waar dieren gruwelijk mishandeld werden, te laten sluiten. Enkele van de dierenbeulen uit Sint-Jans-Molenbeek verhuisden later naar de veemarkt in Anderlecht. Toen wij daar actie gingen voeren, werd ik door drie van hen hardhandig aangepakt."

2. Sluiting van veemarkt in Anderlecht (2008) "Verschillende keren hebben wij beelden de wereld ingestuurd over de brutale behandeling van dieren in de veemarkten van Anderlecht en Ciney. Die lokten een golf van protest uit. Uiteindelijk heeft de regering-Verhofstadt zich met de kwestie bemoeid. Dat heeft ertoe geleid dat de veemarkt van Anderlecht in 2008 gesloten is."

3. Europees verbod op handel in zeehondenproducten (2009) "Tijdens een verblijf in Canada in 2004 heb ik met eigen ogen de gruwel van de brutale zeehondenjacht gezien. Ik ben hier later over gaan getuigen bij de bevoegde ministers in België. Dat heeft ertoe geleid dat in ons land een verbod kwam op de handel in zeehondenproducten."

Lees het volledige interview zaterdag in van Gazet van Antwerpen.

Kobe Verheyen

Foto: Guy Puttemans

Video's: YouTube

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten