Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In Maastricht ontdekt fossiel is reusachtige dinosaurus (video)

In een groeve van cementfabriek ENCI is een 13 meter lang fossiel van een mosasaurus ontdekt. Het skelet wordt momenteel opgegraven, maakten ENCI en het Natuurhistorische museum in Maastricht donderdag bekend.

tmas

Het reusachtige zeereptiel zwom 68 miljoen jaar geleden rond waar nu Limburg is, aldus het museum. De mosasaurus leefde aan het eind van het dinosaurustijdperk, toen de omgeving van het huidige Maastricht bedekt was door een ondiepe zee.

Een groevemachinist (foto boven) ontdekte vorige week maandag de reusachtige tanden van het fossiel in de laadschop van zijn graafmachine. ENCI legde de graafwerkzaamheden op die plek stil en schakelde het Natuurhistorisch Museum in.

Sindsdien hebben medewerkers van het museum grote delen van de schedel en een deel van buik en staart geborgen.

Mosasaurus Hoffmani

Volgens het museum gaat het waarschijnlijk om de oudst bekende vertegenwoordiger van de soort Mosasaurus Hoffmani of een sterk verwante soort. Het nu ontdekte dier is anderhalf miljoen jaar ouder dan de andere soort mosasaurus die in 1998 in de groeve werd gevonden.

Het fossiel wordt de komende maanden geconserveerd en verder onderzocht. Rond de kerst is het fossiel voor het publiek te zien.

Bekijk hier de beelden van Dagblad De Limburger:

Lees ook: Reusachtig fossiel gevonden in Maastricht

Foto boven (Rob Oostwegel): Carlo Brauer, de vinder van het eerste stuk kaak

Foto in tekst (ANP): Detail van een kaak

Foto rechts: Natuurhistorisch Museum Maastricht: Bèr, de mosasaurus die eerder in Maastricht gevonden werd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten