Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

'Tabu' verkozen tot beste prent op Filmfestival Gent

De internationale jury van het 39ste Filmfestival Gent heeft 'Tabu', van de Portugese regisseur Miguel Gomes, als beste film gekozen en de muziek uit 'Après mai' van Olivier Assayas gelauwerd. Een eervolle vermelding ging naar 'Kid' van Fien Troch. Aan de internationale competitie namen vijftien films deel, waaronder drie Belgische.

jrosquin

De tweedelige film 'Tabu' wint de Grote Prijs voor Beste Film. In het eerste deel probeert Pilar haar extravagante en gokverslaafde buurvrouw Aurora te helpen, die denkt door haar dienstmeid Santa met voodootechnieken behekst te zijn. Het tweede deel gaat vijftig jaar terug en toont wat Pilar en Santa zich bij het verhaal voorstellen.

"Een zeer originele benadering van een mysterieus liefdesverhaal en creatieve beschouwing over de koloniale geschiedenis", motiveerde de jury bij het toekennen van 43.000 euro distributiepremie en mediasteun.

Beste muziek

De Georges Delerue Prijs voor de Beste Muziek, ter waarde van 25.000 euro, gaat naar 'Après mai', over 18-jarige rebelse Parisiens uit 1971.

Een speciale vermelding gaat naar 'Kid', over een 7-jarige jongen die na de dood van zijn alleenstaande moeder met zijn 9-jarige broer bij een oom en tante moet intrekken. De actie wordt vanuit het standpunt van de kinderen getoond: wat zij niet begrijpen blijft ook voor de kijker onduidelijk.

'De Naam van de Vader' van Timothy Josha Wennekes wint de National Lotery Award For Best Belgian Student Short en Miguel Fonseca wint de Europese Kortfilmcompetitie met 'As Ondas'.

Bekijk de trailer van Tabu:

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten