"Verstikken met een plastic zak? 'Een soort reanimatie', zei ik"

"Ik heb een heel lieve man gehad, ik kan eigenlijk geen kwaad woord over Rudi zeggen", vertelde Marie-Josée Vandenbosch (47) voor een afgeladen zaal van het Tongerse assisenhof, waar de KVLV-voorzitster uit Gors-Opleeuw terechtstaat voor dubbele moordpoging en moord op haar echtgenoot Rudi Kersten (51).

Caroline Vandenreyt

Het werd een emotioneel verhoor, waarbij 'Joske' herhaaldelijk in tranen uitbarstte. "Sinds de geboorte van onze dochter ging het niet meer tussen ons. Geen genegenheid, geen seks. We zijn bij de dokter geweest, maar 'alles' werkte. Het zat gewoon in zijn hoofd."

"Dood enige oplossing"

Maar waarom had ze dan beslist dat Rudi moest sterven, wilde voorzitter Jordens weten.

"Het is in mijn hoofd gekomen toen ik een relatie met Danny (een beroepsmilitair uit Bree, nvdr.) ben begonnen. In mijn ogen was de dood van Rudi de enige oplossing, alleen die uitweg zag ik nog. Ik weet niet waarom ik niet gewoon mijn valies heb gepakt en ben vertrokken."

Spaghetti

"Begin augustus heb ik de eerste keer medicatie meegenomen, in Hoepertingen, bij een bejaarde bij wie ik ging poetsen. Die hebben een tijdje thuis gelegen.

Op 28 augustus heb ik dan beslist om slaappillen in zijn spaghetti te doen, om een langere periode met mijn minnaar te kunnen weggaan. Ik was bang dat hij ging sterven, door de manier waarop hij op de pillekes reageerde."

Een tweede poging was er op 21 september, met een 13-tal pillen in een glas Agrum. Vandenbosch trok daarop naar haar minnaar, maar moest terugkomen toen dochter Christina belde dat papa raar deed.

Bij thuiskomst werd hun dochter naar boven gestuurd, "opdat ze niet aanwezig zou zijn terwijl ik een plastic zak tegen de mond en neus van Rudi hield want hij was nog niet dood."

Ook dat moest gestaakt worden, toen Christina toch naar beneden kwam en vroeg wat mama deed. "Een soort reanimatie, heb ik geantwoord." Op 6 oktober slaagde ze wel in haar opzet. Opnieuw met hulp van een plastic zak.

Haar advocaat Gino Houbrechts had eerder op de ochtend duidelijk gemaakt dat ze de eerste moordpoging van augustus 2009 betwisten, de andere twee aanklachten worden niet tegengesproken.

Deze namiddag komen politiemensen getuigen over het moordonderzoek.

Lees ook: Gifmengster barst in tranen uit op eerste procesdag

Lees meer over het proces in de weekendkrant van Het Belang van Limburg.

NV/CV Foto's TP

Niet te Missen