geklasserde kasteelhoeve Printhagen op 8 september uitzonderlijk toegankelijk

De geklasseerde Kasteelhoeve Printhagen, gelegen links van de Printhagendreef werd de voorbije twee jaar grondig gerestaureerd door de nieuwe eigenaars de NV Printhagen. Op 8 september, tijdens Open Monumentendag zal het hele complex en het omliggend waardevol en geklasseerd landschap onder begeleiding van Toerisme Kortessem en het Regionaal Landschap kunnen bezocht worden door het grote publiek.

Francis Croes

Bij de oprichting van de vzw Toerisme Kortessem werd het kasteeldomein Printhagen, op de Vlaamse Monumentendag, voor het eerst, publiekelijk opengesteld. Duizenden bezoekers, tot ver buiten de provinciegrenzen, brachten toen een bezoek aan het domein.

Het is dan ook logisch dat Toerisme Kortessem onder de noemer ?The Best of?' voor de Vlaamse Monumentendag 2013 opnieuw koos voor het openstellen van het kasteeldomein Printhagen, dat ondertussen nagenoeg volledig is gerestaureerd."

Printhagen was in het ancien régime een leengoed van de heren van Kortessem, dat sinds de 13de eeuw in handen was van de familie ?van Printhagen'. Toen de schepen van Toerisme, Luc Dullaers enkele maanden geleden aanklopte bij, de eigenaar van het kasteeldomein Printhagen, gaf Frank Tans meteen zijn fiat om het domein op 8 september open te stellen voor het grote publiek.

Naast het kasteel bevat het gerestaureerd domein 3 schuren met een aantal nevengebouwen, een drietal grote paardenstallen en een dierenkeuken. Drie ervaren gidsen organiseren om het uur gidsbeurten. De grootste schuur is 35 meter op 7,5 meter. In deze schuur en op de binnenkoer vinden diverse activiteiten plaats: de heemkundige kring stelt er voorwerpen uit het Kortessems verleden ten toon.

De Kortessemse gilde Demerdal biedt haar zelf gebrouwen streekbier aan. Uit de reuzenpan van De Kortessemse Confrerie wordt Haspengouwse veldstoverij klaar gemaakt. Je kunt proeven van de paté van Culinair Haspengouw 2013, en het ?Eppelkukske' het Kortessems streekgebak.

Het regionaal Landschap houdt op monumentendag, doorlopend korte gegidste natuurwandelingen doorheen het omliggend geklasseerd natuurlandschap.

Aannemer Metten geeft uitleg bij restauratie van vakwerkschuur en bakhoven.

Francis Croes

Niet te Missen