Vlaamse werkloosheidsgraad voor eerst in zeven jaar boven 8 procent

De werkloosheidsgraad in Vlaanderen is in augustus geklommen tot 8,13 procent. Het is de eerste keer sinds september 2006 dat meer dan 8 procent van de beroepsbevolking werkloos is. Dat blijkt maandag uit cijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB.

mceulemans

Vlaanderen telde eind augustus 241.292 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 16.967 of 7,6 procent meer dan in augustus vorig jaar. De werkloosheidsgraad bij de vrouwen bedroeg 8,46 procent, bij de mannen is dat 7,85 procent.

Mannelijke werkloosheid stijgt snelst

Het is wel de mannelijke werkloosheid die het snelst stijgt. Op jaarbasis is er een groei met 9,6 procent tot 125.847 werklozen, terwijl de werkloosheid bij de vrouwen met 5,4 procent is gestegen tegenover augustus 2012, tot 115.445.

"Hiermee wordt de trend van de voorgaande maanden bevestigd", luidt het in een persbericht van Muyters. "Het banenverlies in de industrie door de crisis vertaalt zich in een snellere toename van de mannelijke werkloosheid. De tertiaire en quartaire sectoren, waarin vaker vrouwen zijn tewerkgesteld, zijn minder conjunctuurgevoelig".

Iets minder werkzoekende schoolverlaters

Het aandeel van de mannen in de Vlaamse werklozencijfers komt nu uit op 52,2 procent. "Voor de crisis waren de mannen nog steevast in de minderheid".

Juli en augustus zijn de maanden waarin de nieuwe schoolverlaters zich inschrijven als jongere in beroepsinschakelingstijd (BIT). Het aantal BIT-jongeren piekt dan ook in deze maanden. Opvallend is dat het aantal BIT-jongeren dit jaar licht lager uitvalt (-0,4 procent).

Belga, archieffoto

Niet te Missen

Meest Recent