Team van artsen en verplegers Mariaziekenhuis Overpelt gaan operen in Ethiopië

Morgen, zondag, vertrekken vanuit Brussel een team van artsen en verpleegkundigen van het Mariaziekenhuis naar Lalibela in Ethiopië. Ze gaan zich daar twee weken lang belangloos inzetten in het plaatselijke ziekenhuis. Op de heenreis bezoeken ze ook het ziekenhuis van Mekele met wie het Overpeltse Mariaziekenhuis een goede band heeft en in het verleden al artsen op bezoek kreeg.

Paul Theeuwen

Het team bestaat uit twee specialisten orthopedie, twee anesthesisten en zes verpleegkundigen met ervaring in het operatiekwartier en intensieve zorg. Twee artsen waren al eerder in Ethiopië voor Artsen zonder Vakantie. De rest reist voor de eerste keer een onbekend avontuur tegemoet. Lalibela – zusterstad van Peer – is een stad gelegen op 2.500 meter boven de zeespiegel van 25.000 inwoners en de regio die het ziekenhuis omvat gaat over 200.000 inwoners. De stad is ook bekend om zijn ondergrondse rotskerken.

Er wordt liefst 450 kg medisch materiaal vanuit Overpelt meegesleurd. Alles is gepakt en gezakt en op lijst gezet in het Mariaziekenhuis. “Verpakt in zakken 45 kg en elk teamlid krijgt de zorg over een zak toevertrouwd. Hopelijk krijgen wij alles goed naar ginds. Het probleem is niet bij het vertrek in Brussel, maar na 8 uur vliegen bij de douane in Ethiopië.” In Lalibela verblijft de groep in Mountain View, een goed en naar Westerse normen uitgerust hotel met Limburgse inbreng. “Wij gaan daar lange dagen draaien. Een goede overnachting is dan wel nodig”, weten de artsen. Het vliegticket heen en weer is betaald door het Mariaziekenhuis. Al wat in het binnenland gebeurd is voor het team zelf.

Je kan hun reilen en zeilen volgen op een speciaal aangemaakte blog : http://ethiopie-here-we-come.reislogger.nl.

Paul THEEUWEN

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen