Haiyan afgezwakt aan land in Vietnam

Haiyan afgezwakt aan land in Vietnam

Tyfoon Haiyan heeft Vietnam bereikt. De tyfoon, die op de Filipijnen vermoedelijk meer dan 10.000 slachtoffers heeft gemaakt, kwam maandagochtend aan land in Vietnam. De tyfoon ging ongeveer 160 kilomter ten zuiden van de hoofdstad Hanoi aan land, maar is intussen fel afgezwakt.

Lees ook:
Meer dan 10.000 doden na doortocht Haiyan op Filipijnen

Op de Filipijnen haalde tyfoon Haiyan nog pieken tot boven de 300 km/u, maar op Vietnam zouden de windsnelheden beperkt blijven tot 120 km/u. Toch heeft Vietnam de nodige voorzorgen genomen. Zo werden meer dan 600.000 mensen geëvacueerd.

Ook in China zijn slachtoffers gevallen na de doortocht van Haiyan. In Hainan, een eilandprovincie in het zuiden van het land vielen minstens drie doden. Zeven bemanningsleden van een vrachtschip zijn vermist. Er werden 39.000 mensen geëvacueerd, zo hebben de provinciale autoriteiten meegedeeld.

Kalmte

De Filipijnse regering doet intussen een oproep tot kalmte na de verwoestende doortocht van de tyfoon. Terwijl er berichten zijn over plunderingen en slachtoffers die wanhopig op zoek zijn naar voedsel en water zegt president Benigno Aquino dat de hulpverlening wordt opgevoerd en de samenwerking versterkt.

Steeds meer hulpverleners komen aan in de oostelijke regio van de Filipijnen die het zwaarst getroffen is door Haiyan. President Aquino zegt dat de nationale regering een aantal taken van de lokale regeringen zal overnemen en meer mensen op het terrein zal inzetten. Intussen roept de Filipijnse regering de bevolking op tot kalmte.

VN

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft zondag een oproep gedaan voor meer internationale hulp voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan op de Filipijnen.


Wij zijn op zoek naar Belgen die op dit moment op de Filipijnen verblijven. Bent u of kent u zo iemand? Laat het ons dan weten via hier@reageren.be. Vergeet zeker uw naam en telefoonnummer niet te vermelden.

Belga, Foto AFP

Door tmas