IJslandse brouwerij komt met 'walvisbier'

IJslandse brouwerij komt met 'walvisbier'

Bier met daarin walvismeel zet kwaad bloed bij dierenbeschermers in IJsland. "Een toppunt van smakeloosheid", luidde het donderdag. De kleine brouwerij Stedji heeft het over een "zeer gezonde drank" met een alcoholgehalte van 5,2 procent die van mensen echte vikingen maakt.

"Een belangrijk bestanddeel van het bier is walvismeel, rijk aan proteïnen en met nauwelijks vet in", stelt de brouwerij op haar Facebookpagina. Volgens de organisatie Whale and Dolphin Conservation in München ontstaat het meel als nevenproduct bij het uitkoken van walvisvlees voor oliewinning.

Het bier wordt alleen gemaakt voor het winterfeest Thorrablot in IJsland, dat plaatsvindt van midden januari tot midden februari. Veel IJslanders eten dan traditionele gerechten zoals schapenkop, walvisvet en zure schapentestikels.

Foto EPA: bieren van de Stedji-brouwerij
BELGA

Door dvansant