"Zonder aanvaardbaar akkoord sluit Lanxess"

Indien er geen aanvaardbaar akkoord komt en er geen einde komt aan de staking bij Lanxess in Zwijndrecht, dan sluit de fabriek. Dat is de boodschap van de directie in Duitsland. Zwijndrecht krijgt nog "een paar weken", zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove.

jatimmermans

De woordvoerder van de butylrubberfabriek bevestigt daarmee uitspraken op de site van Trends. "We zetten alle mogelijke middelen in om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen. Maar veel tijd is er niet meer. Als men niet meer aan het werk wil, als het niet snel tot een aanvaardbaar akkoord komt, dan sluit de fabriek. Dat is de boodschap van de directie in Duitsland", aldus de woordvoerder. Het bedrijf heeft daartoe nog "enkele weken", aldus nog Van Wassenhove.

Bij Lanxess in Zwijndrecht werken 435 mensen. Het bedrijf gaat de zevende week van staking in. "Dat betekent dat we bijna twee maand van productie kwijt zijn, in een zeer concurrentiële markt", verduidelijkt de Lanxess-woordvoerder.

Bij het bedrijf wordt al sinds oktober vorig jaar onderhandeld over een nieuwe bedrijfs-cao. "Wij deden een mooi voorstel, het beste in de chemische industrie". Het voorstel werd, na advies van de lokale vakbondsafgevaardigden, afgewezen. "Het afspringen van de cao is door de lokale afgevaardigden als excuus gebruikt om in staking te gaan. Voor hen gaat het om macht", verduidelijkt Van Wassenhove.

Vakbonden betreuren uitspraken

De christelijke en socialistische arbeidersbonden betreuren de uitspraken. Wel is er bereidheid om naar een nieuw voorstel van de directie te kijken.

"We betreuren dat dat de taal van het management is", zegt ACV-secretaris Inge Paeshuys. "Momenteel gaat de discussie over het betonneren van afspraken in de cao. Laten we het daar verder over hebben."

Patrick Lodewijckx van ABVV vindt dat "dat soort communicatie beter stopt". "Zowel vakbonden als directie weten dat dat onzin is. Dit soort communicatie is niet aangewezen in het conflict." Hij ziet meer heil in een nieuwe, interne communicatie die donderdag verstuurd werd vanuit Duitsland. "Daarin zegt de directie te zoeken naar een constructieve dialoog met de werknemers en de vakbonden voor een faire oplossing. Dat is positief. We zitten op dezelfde lijn als de directie en willen zeker meewerken aan oplossingen die voor beide partijen goed zijn", aldus Lodewijckx.

Volgende week donderdag vindt er opnieuw een personeelsvergadering plaats.

Belga

Foto Dirk Kerstens

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent