Koningin in Landen voor 1000 kilometer van Kom op tegen Kanker

Koningin Mathilde heeft donderdagmiddag in Landen de passage bijgewoond van de deelnemers aan de vijfde editie van de 1000 km van Kom op tegen Kanker. Deze keer rijden 527 teams bestaande uit 1 tot 8 fietsers van 29 mei tot en met 1 juni dagelijks 250 kilometer met telkens start en aankomst in Mechelen. Om te kunnen meerijden, moesten de teams via sponsoring 5.000 euro verzamelen. Dat levert een recordopbrengst op van minimum 2,6 miljoen euro.

tmas

Mathilde fietste in Landen onder grote belangstelling de laatste honderden meters mee met de deelnemende teams. Honderden Landenaren vormden bij aankomst op de voormalige militaire site 't Park een erehaag. Daar hielden professor Jean-Jacques Cassiman, voorzitter van de Vlaamse Liga tegen Kanker, en een kankerpatiënt een korte toespraak. Hannelore Bedert zong het lied 'Afspraak' dat ze schreef voor haar nicht die overleed aan kanker. De koningin praatte daarna met kankerpatiënten en met enkele onderzoekers die betrokken zijn bij Kom op tegen Kanker, zoals Cassiman en Manu Keise, voorzitter van de psychosociale commissie. De koningin liet ook mee 527 ballonnen op.

De opbrengst van de 1000 kilometer gaat jaarlijks uit naar een specifiek onderzoek. Vorig jaar was dat onderzoek naar weefselbesparende behandelingen. "De ingezamelde middelen gaan dit jaar naar onderzoek naar hoe voorkomen kan worden dat resistente tumorcellen die na een succesvolle behandeling achterblijven, op termijn aanleiding geven tot herval en nieuwe uitzaaiing", aldus Marc Michiels, directeur van de Vlaamse Liga tegen Kanker en haar fondsenwervende actie Kom op tegen Kanker. Michiels was achteraf heel opgetogen over de steun van Koningin Mathilde aan het initiatief. "Ze was echt gemeend geïnteresseerd in het wel en wee van de kankerpatiënten en in onze projecten", aldus Michiels.

Belga, Foto Belga

Niet te Missen