Kies voor ziektevrije rozen
Veel tuinliefhebbers passen voor rozen. Hun beweegredenen zijn velerlei: rozen zijn ziektegevoelig, ze krijgen vieze vlekken van de witziekte of sterroetdauw en in het vaak miezerige Belgische weer rotten de bloemen aan de rozenstruiken en maken zo een lelijke slordige indruk. Dat hoeft niet zo te zijn. Kies voor ziekteresistente rozensoorten met een ADR-label, en u zit gegarandeerd goed.
BR>
Kordes is één van de belangrijkste families van rozenveredelaars van Europa. Vijftig jaar geleden nam Wilhelm Kordes het initiatief om een onafhankelijk keurlabel op te zetten voor rozen. Bedoeling was alle nieuwe rozenvariëteiten te testen, en zo ontstond het ADR-label. ADR staat voor Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung. Rozenveredelaars sturen hun nieuwe rozen naar deze onafhankelijke organisatie, die de planten op een proefveld zet en ze drie jaar lang observeert.
Tijdens de proefperiode worden de planten niet bespoten met chemische verdelgingsmiddelen tegen ziekten en plagen. Ze moeten het zelf zien te redden, om zo hun natuurlijke schoonheid en kracht beter te kunnen beoordelen. Elf criteria worden in aanmerking genomen, waaronder winterhardheid, aantal bloemen, groeikracht, gezond blad, geur en schoonheid. Maar het allerbelangrijkste bij de beoordeling is de weerstand van de roos tegen ziekten en plagen. Een roos die het ADR-label krijgt, scoort zeer hoog qua kwaliteit. Belangrijk is ook dat het label weer kan worden afgenomen als de roos het op lange termijn niet meer zo goed doet.
Alternatief
”Heel veel mensen grijpen steeds terug naar klassiekers als ‘Lilli Marleen’, ‘Schneewittchen’ en ‘Queen Elisabeth’ wanneer ze rozen kopen. Maar dat zijn oudere variëteiten, intussen zijn er veel betere alternatieven op de markt”, zegt Hendrik Van Dorpe, vertegenwoordiger van Kordesrozen in België. ”Ik maak altijd de vergelijking met auto’s. Knappe wagens van een paar decennia geleden zijn nu heel erg milieuonvriendelijk en verbruiken liters en liters benzine. Die zijn toch ook vervangen door betere modellen? Voor rozen zou net hetzelfde moeten gelden. Het heeft geen zin nog variëteiten te kopen die te lijden hebben van sterroetdauw, witziekte, vroegtijdige bladval en verrotting van bloemen aan de struik. Die oudere soorten zorgen voor de soms slechte reputatie van rozen. Tuinliefhebbers zouden moeten weten dat ze best planten kopen met een keurmerk. Het ADR-label wordt enkel toegekend aan zeer goede planten. Niet alleen rozen van het huis Kordes uiteraard, maar ook van andere beroemde rozenveredelaars zoals Meilland/Strobel, Harkness, Noack en Poulsen.”
Kordes nam in de jaren zeventig de toen revolutionaire beslissing om in zijn kwekerij de rozenplanten niet meer te bespuiten tegen ziekten en plagen. Nog meer zelfs: de planten werden bespoten met water om ziekten uit te lokken die veel sneller ontstaan in vochtige omstandigheden. De enige bedoeling was ziekteresistente variëteiten te kweken. ”De eerste jaren was het resultaat rampzalig, maar op lange termijn heeft de werkwijze zeker gerendeerd. De kwekerij is opnieuw op kruissnelheid, en elk jaar wordt aan verscheidene Kordesrozen het ADR-label toegekend.”
Patrik Hrosovsky zet KRC Genk met belangrijk doelpunt op weg naar zege: “We kunnen blijven dromen”
Knieblessure Bryan Heynen valt mee: “Emotioneel omdat ik team niet kon helpen”
Ja, het kan nog! KRC Genk houdt zijn kans op vijfde titel gaaf met zege op Club Brugge
ANALYSE. Stef Wijnants: “Tolu zakte zwaar door het ijs, Genk moet volgende week stuk sterker voor de dag komen”
Overwinningsfeest voor Erdogan loopt uit de hand in Genkse Stalenstraat: “Stuk straat als driftzone”
Steenarend ontsnapt aan kasteel van Duras: “Ze zal hoogstens een kip weg plukken, maar geen mens aanvallen”