“Wanbeleid maakt flats in Hengelhoef onbetaalbaar”

Volgens een groep kopers van een appartement in Domein Hengelhoef verplicht de firma Twin Properties, eigenaar van het domein, hen om zeer zware investeringen te doen.

“We hebben al eens 20% betaald bovenop de aankoopsom, nu wordt nog zo’n 17.000 euro gevraagd. Sommigen verkopen hun flat nu al door, omdat ze dat niet kunnen betalen.”

De West-Vlaamse vastgoedfirma Twin Properties kon Hengelhoef in 2005 voor een prikje kopen van de staat. De 150 vakantiehuisjes werden verkocht voor prijzen vanaf 60.000 euro voor een appartement.

“Dat leek mee te vallen, maar ik zou het niet gedaan hebben als ik had geweten welke kosten nog zouden volgen”, vertelt een eigenaar die liever anoniem blijft. “Ruim tachtig procent van de kopers is ontevreden. Bovenop de aankoopsom heeft elke koper meteen 20% extra moeten betalen. Met dat bedrag zou Twin Properties een zwembad, tennis- en petanquebanen aanleggen en zou de omgeving opgesmukt worden. Daar hebben we nog niets van gezien, het domein ligt er helemaal verloederd bij. Van de intrest op onze 20% betalen zij gewoon hun personeel.”

“Wij hadden ook liever gezien dat het zwembad er al stond”, reageert Jochen Debucqoy van Twin Properties. “Maar we moeten eerst wachten op vergunningen. De omgevingswerken starten dit voorjaar nog.”

Toen de eigenaars de huisjes kochten, wisten ze dat er nog kosten waren voor de inrichting. “Maar we hadden nooit gedacht dat die zo hoog zouden oplopen. Zij dringen ons nu een lening op voor de renovatie, voor zo’n 17.000 euro per koper. Veel eigenaars kunnen dat niet betalen, en willen hun appartement alweer doorverkopen.”

Volgens Jochen Debucqoy ligt de beslissing voor de lening bij de syndicus. “Elk blok beslist voor zich of ze de huisjes nu meteen renoveren. Als de meerderheid kiest voor een onmiddellijke renovatie, kan ik me voorstellen dat sommige eigenaars daartegen zijn. Maar wij kunnen daar niets aan veranderen. De kostprijs zal volgens mij gemiddeld ook maar zo’n 5.000 euro per eigenaar zijn. Het verbod op huisdieren is ook een beslissing van de syndicus.”

Volgens de eigenaar is het merendeel van de bewoners gekant tegen de grote investeringsplannen voor het domein. “Als er nog 1.600 appartementen gebouwd worden, komt niemand nog voor de rust naar Hengelhoef. Twin Properties wil het domein gewoon zo snel mogelijk volbouwen. Investeren gebeurt alleen met het geld van de kopers. Zo vragen ze ons nu al tussen te komen omdat de kosten voor het zwembad hoger uitvallen dan geraamd. Ze zeggen ons letterlijk dat ze ‘niet gekomen zijn om Limburg te subsidiëren’.”

Peter COSTERMANS

Niet te Missen