Eerste asperges in Geistingen

Vrijdag start officieel het seizoen voor vollegrondasperges. Maar niet elke teler is nu al aan het steken.

“De nachten zijn nog koud”, zegt Jos Hendrikx. Zijn collega Leo Henckens is even verderop in Geistingen - ook Kinrooi - wel al aan het oogsten. De meeste Belgische asperges die nu in de winkel liggen, komen uit verwarmde grond. Gisteren haalden ze in de Mechelse Veilingen 4,80 euro voor een bussel.

“Niet genoeg om de hoge stookoliekosten te dekken”, zegt Bert Stas van de veiling. Die vroege asperges hebben namelijk te kampen met concurrentie uit Chili en Peru. Ook al is de smaak niet te vergelijken.

Vorig jaar waren de asperges uitzonderlijk vroeg, met dank aan het mooie lenteweer van toen. Dit jaar zitten we met een klassiek aspergeseizoen dat van half april tot 24 juni loopt. Wat op dit moment wordt verhandeld, zijn vooral asperges die onder glas, plastic kappen of folie groeien.

“Sommige telers verwarmen ook de grond, ze leggen er leidingen in en daar stroomt dan warm water door”, legt teler Jos Hendrikx uit. “Dan moet je natuurlijk de bovenkant ook nog afdekken met op zijn minst folie, anders is je warmte weg. Die asperges zijn natuurlijk vroeger dan die uit de gewone volle grond.” Zelf houdt Jos Hendrikx het bij die gewone teelt. Maar hij is dan ook nog niet aan het steken.

“Het was nog koud vannacht, hé. Tegen het vriespunt aan en als het ‘s nachts zo afkoelt, vertraagt dat de groei. Mijn asperges zullen pas voor mei zijn. Alles hangt af van de grond die je hebt én van de soort asperges. Je hebt vroege soorten zoals gynlim en late zoals boonlim. Intussen zijn ze ook aan het experimenteren met nieuwe variëteiten die meer homogene stengels geven.”

Hoe groot is een gemiddelde aspergeboerderij? “De meeste telers hier in de buurt hebben 2 à 4 hectare. Over de grens, in Nederland, heb je wel al telers met 30 hectare. Dat zijn telers die ook niets anders telen dan asperges. Onze telers hebben meestal ook andere groenten of melkvee.”

Grondwater

Leo Henckens is al van maandag aan het steken. Gewone teelt, niet verwarmd. Hoe komt het dat hij wel al asperges heeft? “Dat hangt van de grond af, maar ook van het grondwater. Hoe hoger de grondwaterlaag, hoe kouder de grond en hoe trager de asperges groeien. Vorig jaar was uitzonderlijk vroeg, dit jaar zijn we gewoon op tijd.” Hoe lang gaat een aspergeplant eigenlijk mee? “Acht à tien jaar. Het duurt ook drie jaar alvorens je volop kan oogsten.”

Leo Henckens gidst dit weekend ook de winnaars van de aspergewedstrijd (zie kader) rond op zijn bedrijf. “De mensen mogen hier ook proberen om asperges te steken. Niet zo makkelijk”, lacht hij.

Limburg is trouwens dé aspergestreek van het land. Van de 144 hectare asperges die je in België hebt, ligt 70 hectare in Limburg. De meeste aspergetelers vind je in Kinrooi, Bocholt, Overpelt, Peer en Eksel. In het totaal hebben we in Limburg 40 aspergetelers. Limburg is ook veruit de belangrijkste aspergeleverancier van de Mechelse Veilingen. “80 procent van onze asperges komt uit Limburg”, zegt woordvoerder Bert Stas. “We verzamelen ze zelf in Kinrooi.” Merkt hij iets van de concurrentie uit Zuid-Amerika? “Je kan die niet met elkaar vergelijken. Asperges moeten vooral zeer vers gegeten worden, die voorsprong hebben wij dus.”

Liliana CASAGRANDE

Niet te Missen