Zweedse politie klist topgangster met Wellense achtergrond

De Zweedse politie heeft Clark Olofsson (61) opnieuw opgepakt. ‘Olof’, een van de beruchtste gangsters van Scandinavië, lag als gijzelnemer aan de basis van het stockholmsyndroom. Hij woonde jaren samen met een vrouw in Wellen, met wie hij drie kinderen had. Daar nam hij zijn alias aan: Daniel Demuynck. “We weten van niets”, zegt een van zijn kinderen.

fbaeten

BR>

De Belgisch-Zweedse topgangster Clark Olofsson - of ‘Daniel Demuynck’, zoals hij in Limburg bekendstaat - is bij leven al een legende. De ‘oude vos’ heeft inmiddels meer dan de helft van zijn volwassen leven in de cel doorgebracht, maar heeft zijn streken nog niet verleerd. Zaterdag werd hij gearresteerd tijdens een razzia in een bungalowpark nabij het Zweedse Göteborg. Demuynck en vijf kompanen runden daar een handeltje met drugs. De politie nam 200 kilo hasj en amfetamines in beslag.

Gijzeling

Demuynck is dus bij zijn leest gebleven. Ook nu hij de voor gangsters gezegende leeftijd van 61 heeft bereikt, probeert hij zijn ‘pensioen’ veilig te stellen met de verkoop van drugs en andere misdadige praktijken. Hij begon daarmee al in zijn gekke tienerjaren. Maar hij werd pas echt berucht en beroemd, toen hij in 1973 uit de bajes werd gehaald om de politie te helpen bij een gijzeling in een bank. Olof, die de gijzelaar goed kende, slaagde erin de gevangenen vrij te krijgen. Hij deed dat me zoveel bravoure, dat enkele vrouwelijke gijzelaars hopeloos verslingerd aan hem werden. Het fenomeen staat sindsdien bekend als het stockholmsyndroom. De actie leverde hem een vervroegde vrijlating op. Maar de sympathie van half Zweden weerhield Demuynck er niet van het criminele pad weer in te slaan. Hij belandde weer in de cel voor betrokkenheid bij drugssmokkel, bankovervallen en een moord.

Wellense jaren

Begin jaren ‘90 zag het er even naar uit dat hij het misdadige milieu de rug had toegekeerd. Hij vond in Limburg zijn grote liefde, kocht in Wellen een kasteeltje en kreeg drie kinderen. Wellense buren en handelaars beschrijven Demuynck nog steeds als “een sympathieke man, die graag een sigaartje rookte”. Voor de Wellenaren kon hij best de schrijver zijn voor wie hij zich uitgaf. Maar in werkelijkheid bouwde hij een fortuin op met drugs. Eind jaren ‘90 werd hij op de Canarische Eilanden opgepakt. Of zijn vrouw en kinderen wisten van zijn praktijken, is onduidelijk. Het kasteeltje in Wellen is inmiddels verkocht, zijn vrouw is verhuisd.

Het meest typerend is wellicht het antwoord van één van zijn zonen, gevraagd om commentaar bij de vernieuwde aanhouding van zijn vader: “Voor zover wij weten is dat geen nieuws. Laat me nu verder slapen.”

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen