Getuigen spreken verhaal van Jos Schoups tegen

Gisteren hebben op het assisenproces in Tongeren twee getuigen enkele beweringen van beschuldigde Jos Schoups (47) volledig onderuit gehaald.

Volgens de vader van het slachtoffer Marina Bouts is Jos Schoups de hamer waarmee hij haar de schedel insloeg, gaan halen in het tuinhuisje en lag die niet in de veranda. De zoon van het slachtoffer beweerde dat een financiële onenigheid de basis vormde van het drama.

Hoewel het woord enscenering niet gevallen is, hebben de twee getuigenissen de deur opengezet voor interpretaties, die de ‘waarheid van Schoups’ op losse schroeven kunnen zetten. Daarnaast stelden ook de speurders en de onderzoeksrechter vast dat Schoups onjuiste verklaringen heeft afgelegd over zijn tijdsgebruik op de dag van de feiten en belangrijke informatie voor zich hield. Zo verzweeg de beschuldigde dat hij een meer dan vrienschappelijke relatie onderhield met een gehuwde vrouw uit het Genkse.

In de loop van de periode dat Jos Schoups al samenwoonde met Marina Bouts, zou hij de vrouw drie keer ontmoet hebben. Eén keer hadden ze samen zelfs seks in de woning van het paar in Bolderberg. Schoups heeft de vrouw in de loop van de namiddag voor de feiten gezien op de parking van een kledingzaak aan de Hasseltweg in Genk. Thuisgekomen zou hij verteld hebben dat hij opgehouden was door een verkeersfile. De ontmoeting was voorafgegaan door verscheidene sms’jes en gsm-gesprekken.

Gisteren werd geopperd dat het slachtoffer wel eens achter de voortzetting van de geheime relatie kon gekomen zijn. Jos Schoups wimpelde dat weg door te zeggen dat Marina op de hoogte was van de vriendschapsband met de Genkse. De vrouw wordt vandaag in Tongeren verwacht. Ze heeft in de loop van de voorhechtenis van Schoups met hem een briefwisseling gevoerd. Dat werd gisteren door één van de getuigen bevestigd.

Kastje

Jos Schoups heeft steeds beweerd dat hij de hamer waarmee hij zijn vrouw om het leven bracht, op een tafel in de veranda aantrof. De stiefvader van het slachtoffer, een Heppenaar (74), zei gisteren onomwonden dat het wapen - een roestig stuk van 1,4 kilo - in het tuinhuisje lag. De beschuldigde is tijdens de hoogoplopende ruzie die aan de feiten voorafging tot tweemaal toe een sigaret gaan roken in de tuin. “Hij moest 42 meter lopen om de hamer te gaan halen en had dus de tijd om even na te denken”, zegde de stiefvader.

De zoon (18) van Marina Bouts lette er niet op of er gereedschap in de veranda lag, maar logenstraft wel formeel de bewering van Jos Schoups dat hij in het weekeinde voor de feiten aan een kast zou gewerkt hebben. De beschuldigde beweerde dat de hamer in de veranda rondslingerde omdat hij daar pas de verwrongen scharnieren van een kastje had hersteld.

Zoon en dochter

Moedig waren de getuigenissen van de zoon van het slachtoffer en van de zeventienjarige dochter van Schoups die enkele maanden voor de tragische oktoberavond een romance beleefden. Zij zag snel dat er voor die liefde geen toekomst was weggelegd. Hij vond dat spijtig, maar begreep haar wel.

Volgens de anatoom-patholoog is Marina Bouts overleden aan de gevolgen van een dozijn hamerslagen die haar schedel verbrijzelden. Het slachtoffer had volgens de wetsarts geen overlevingskans. De psychiater komt tot de bevinding dat Schoups niet gehandeld heeft in een black-out, maar hoogstens in een grijze periode van controleverlies die een vijftiental seconden duurde. De arts beschrijft de dader als een perfectionist, die weinig soepel is en moeilijk kan omgaan met emotionele conflictsituaties en met zijn eigen psychische zwakheden. Hij heeft een gesloten persoonlijkheid en is zeker geen gewetenloze psychopaat, aldus de arts.

Jacques NIJSSENS

Niet te Missen