110.000 overnachtingen in Jagershuis

Wie het kamphuis Jagershuis in Gerhagen beter wil leren kennen of herinneringen wil delen, is zondag welkom van 10 tot 18 uur op een opendeur.

Onder druk van enkele Looise souts keurde de gemeenteraad 25 jaar geleden een concessieovereenkomst goed met de jeugdraad voor een vervallen boerderij met omliggende terreinen in natuurgebied Gerhagen. Die ruïne werd vanaf dan het Jagershuis. Met stukjes en brokjes hebben de scouts, nu gegroepeerd in Werkgroep Jagershuis, een elementair kamphuis in mekaar geknutseld en stilaan uitgebreid tot een modern jeugdkampeercentrum. Diezelfde vrijwilligers verbouwen en beheren ook nu nog het kampeercentrum.

“We hebben heel wat verwezenlijkt tijdens die 25 jaar”, zeggen Peter Clerckx, Johan Meert, Luc Thys, Oscar Wuyts en Luc Wuyts: “De gemeente wilde dit vervallen gebouw slopen en dat kon volgens ons niet. We spraken af om er zelf iets te creëren dat geschikt moest zijn voor een jeugdkamp, maar zeker ook betaalbaar, en dat is nog altijd ons streefdoel. Er was geen water, geen licht, geen elektriciteit, niets. Om voldoende licht te hebben voor ons eerste metselwerk, het dicht metsen van de staldeuren, gebruikten we de verlichting van onze auto, en dat is er nog aan te zien”, lachen ze. In 1997 startte de belangrijkste renovatie van het Jagershuis.

“Dank zij onze inzet is de totale verbouwing, toen geraamd op 12 miljoen frank, klaar geraakt voor 7,5 miljoen”, vervolgt Paul Clerckx. Het gemeentebestuur maakte 4 miljoen vrij voor de nieuwe verbouwingswerken, de provincie investeerde 750.000 frank en Lions Tessenderlo schonk 1,2 miljoen om het gebouw aan te passen aan de specifieke noden van mensen met een handicap. Johan Meert is verantwoordelijk voor de overnachtingen: “Tot nu zijn er in het Jagershuis 110.000 overnachtingen geweest, gemiddeld 6.500 per jaar.”

IP

www.jagershuis.be

Niet te Missen