Tsjaadmeer kan binnen twintig jaar verdwenen zijn

Het Tsjaadmeer was vijftig jaar geleden groter dan Israël. Nu is het oppervlak van het meer nog maar een tiende van wat het geweest is. Deskundigen denken dat het meer binnen twintig jaar verdwenen kan zijn.

wverhaert

Klimaatverandering en te intensief gebruik hebben een van Afrika's machtigste meren op de rand van de afgrond gebracht. Zo'n dertig miljoen mensen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van het water uit het meer.

Experts verwachten een crisis die nieuwe honger met zich meebrengt in een regio die al lijdt onder grote voedselonzekerheid. Ook kunnen de ontwikkelingen rond het Tsjaadmeer een grote bedreiging zijn voor de vrede en stabiliteit.

"Als het Tsjaadmeer opdroogt, ontstaat er een veiligheidsprobleem omdat de competitie rond de kleine hoeveelheid water zal groeien", zegt Abdullahi Umar Ganduje, secretaris van de Lake Chad Basin Commission (LCBC). "Armoede en honger zullen toenemen. Als er geen voedsel is, kun je wachten op geweld."

Migratie

Het meer, dat grenst aan Tsjaad, Niger, Kameroen en Nigeria, kromp tussen 1963 en 2001 van 25.000 vierkante kilometer tot minder dan 1500 vierkante kilometer. Vier andere landen, de Centraal Afrikaanse Republiek, Algerije, Soedan en Libië, delen het hydrologische bekken en de daarmee verbonden natuurlijke rijkdommen.

Volgens Maher Salman van de FAO is de voorspelde ramp al gaande. Dorpen die eens bloeiende havenplaatsen waren, liggen nu op kilometers afstand van het water en worden opgeslokt door de naderende woestijn. Vissers en boeren hebben moeite te overleven. "Mensen vertrekken uit deze plaatsen, op zoek naar water", zegt hij.

JS (IPS) - Beeld: NASA

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent