"Een van de mooiste jobs"

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Tongeren heeft vanaf vandaag een nieuwe baas. De 51-jarige Patrick Van den Oetelaar uit Bolderberg (Zolder) wil in zijn nieuwe functie opnieuw meer het terrein op. Zijn belangrijkste taak? “Ervoor zorgen dat de winkel goed draait”.

In zijn nieuwe functie van gerechtelijk directeur van het arrondissement Tongeren volgt hij Peter De Buysscher op. Hoofdcommissaris Van den Oetelaar werkte sinds 1996 in Hasselt en vanaf 2001 als diensthoofd coördinatie en leiding bij de coördinatie- en steundirectie (CSD) van Hasselt. “Ik organiseerde er allerlei zaken zoals de DAVID-acties, operaties in de strijd tegen rondtrekkende dievenbendes, ordediensten en trainingen openbare orde.”

Veldwerk

“Dankzij die job kon ik altijd blijven samenwerken met de collega’s op het terrein. Inhoudelijk gaat het werk zeker veranderen. Ik besef heel goed dat het een veel drukker leven gaat zijn. Maar veldwerk vond en vind ik heel interessant, en daarom verwacht ik er veel van. Volgens mij is mijn nieuwe job één van de mooiste bij de federale politie.”

Zoals elke nieuwe baas zal ook Van den Oetelaar zijn stempel op de werking van FGP in Tongeren drukken. “Wellicht gaan er dingen veranderen, maar dat heeft wat tijd nodig. Voor mij is het belangrijk dat we heel goed kunnen samenwerken met de lokale politie: alleen kunnen we het immers allemaal niet. En wat ik zeker wil doen, is de expertise die de FGP van Tongeren in een aantal gebieden heeft uitgebouwd, in stand houden en vergroten. Ik denk bijvoorbeeld aan witwaspraktijken, mensenhandel en drugs.

Mijn taak is te weten waar de rechercheurs mee bezig zijn, en ervoor zorgen dat we het maximum halen uit de middelen en mogelijkheden die we hebben. Een van de belangrijke taken is de aanpak van rondtrekkende dievenbendes. Maar er zijn ook andere, typische problemen voor de regio, zoals mensenhandel en de drugsproblematiek in de grensregio. Dat zijn de terreinen waar we veel op gaan inzetten.”

Voornemens

Veel vrije tijd gaat de nieuwe baas van de Tongerse FGP en vader van twee jonge zonen niet hebben. Maar net als iedereen heeft hij voor 2010 enkele goede voornemens. “Ik ga wat meer proberen te sporten. En met Kerstmis heb ik een kookboek gekregen. Dit jaar ga ik daar minstens één gerecht uit proberen te maken. Dat heb ik aan mijn vrouw beloofd”, lacht hij.

Niet te Missen