Valère Amel (66) vertelt verhalen uit Guigoven Analfabeet schrijft boek

Schrijven kan hij niet. En ook in lezen blinkt hij niet bepaald uit. Maar toch heeft Valère Amel (66) een mooi boek geschreven, met verhalen uit zijn kindertijd. Vanavond komt de uitgeweken Guigovenaar zijn boek voorstellen in zijn geboortedorp.

Valère Amel woont al een hele tijd in het Wit Huis in Loppem, een centrum voor mensen met visuele en andere beperkingen. Zowat veertig jaar geleden trok hij uit Limburg weg, maar hij blijft Limburger in hart en nieren. En dat blijkt ook uit het boek dat hij schreef. Daarvoor zat Valère maandenlang met begeleider Geert Viaene achter de computer. Valère dicteerde, Geert tikte. “Valère vertelt verhalen uit zijn kindertijd in Guigoven”, vertelt Geert. “Die periode houdt hem nog altijd heel erg bezig.”

Fantasie

“Valère heeft vele uren naast mij achter de computer gezeten, en het verhaal van zijn leven gedicteerd. Wat in het boek staat, zijn Valères eigen woorden. We hebben zo weinig mogelijk veranderd”, benadrukt Geert, die het etiket ‘magisch-realistisch’ hanteert. “Valère vertrekt van waargebeurde verhalen, maar gooit daar dan een stevige portie fantasie tegenaan. Eigenlijk weet hij zelf niet meer wat nu echt is, en wat verzonnen. Maar zoals hij het dan vertelt, klinkt het wel allemaal heel geloofwaardig.”

Volgens Geert is het uniek dat iemand als Valère zo’n inkijk in zijn leven geeft. “Meestal houden mensen als hij dergelijke verhalen voor zich. Neem nu het relaas van de vrouw die gered wordt uit een waterput, door haar met de haren uit de put te trekken. Dat is een schrijnend verhaal, want vermoedelijk een geval van zelfdoding. Maar zoals Valère dat op een grappige en pakkende manier vertelt, wordt die trieste gebeurtenis toch draaglijk.”

Filosoof

Intussen gaat Valère met de eretitel ‘filosoof van Loppem’ door het leven. “Omdat hij stilstaat bij de dingen die toch niet zo voor de hand liggen voor mensen met een handicap. Hij weet bijvoorbeeld ook wel dat hij een handicap heeft, maar vindt het dan toch niet eerlijk dat iemand anders een relatie heeft, en hij niet. ‘Waarom krijg ik geen vrouw?’, zegt hij dan. Hij is heel eerlijk in die zaken.”

Vanavond om 20 uur komt Valère Amel zijn boek ‘Ik zal altijd blijven bestaan’ voorstellen aan zijn vroegere dorpsgenoten. U bent om 20 uur welkom in de Magdalenazaal aan de kerk in Guigoven (Kortessem). De toegang is gratis. Het boek telt 75 pagina’s, en is daar vanavond te koop voor 10 euro.

Niet te Missen