400 gezinnen krijgen mini-zuiveringsstation

Netbedrijf Infrax, dat onder meer instaat voor de rioleringen in 34 van de 44 Limburgse gemeenten, heeft gisteren bij Jozef Rutten uit Ophoven een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater (IBA) geïnstalleerd. Jef en echtgenote Els wonen in een zone waar nooit riolering zal komen. Zo zijn er nog 400 gezinnen in Limburg. Na een proefproject krijgt elk van die 400 gezinnen zo’n mini-waterzuiveringsstation.

Alle Vlaamse gemeenten hebben hun woongebieden ingedeeld in drie rioleringszones. In de rode zone zal nooit riolering komen: te ver van het bestaande net, meer dan 250 meter, en dus te duur. Het gaat dus over geïsoleerd liggende woningen. Toch zijn ook die eigenaars verplicht hun afvalwater te zuiveren. Dus moeten ze zo’n IBA plaatsen, wettelijk verplicht zelfs.

Iedereen evenveel

“In Limburg hebben we meer dan 200.000 aansluitingen op het rioleringsnetwerk”, zegt Mark Vanleeuw, voorzitter van Infrax-riolering in Limburg. “De riolerings- en zuiveringskosten van het afvalwater zitten normaal in de waterfactuur. Voor die 400 gezinnen zonder uitzicht op riolering hadden we kunnen doen alsof onze neus bloedt en hen zelf voor de kosten laten opdraaien. Dat is toch minstens 6.000 euro als je zelf zo’n IBA moet plaatsen. We hebben beslist dat wij op onze kosten daar IBA’s zullen bouwen en beheren. De tegenprestatie is dat die klanten dan een waterfactuur krijgen alsof ze wel aangesloten zijn op de rioleringen. Zo betaalt iedereen evenveel.”

Kokosbiobed

Zo ook bij het ouderlijke boerderijtje van Jef Rutten, hoofd technische dienst van de gemeente Kinrooi. Hij is zo iemand die verder dan 250 meter woont van het bestaande rioleringsnetwerk: “Tot nu lieten we ons afvalwater bezinken in een put. Die lieten we twee keer per jaar door een gespecialiseerde firma leegmaken. Best duur. Ja, ik ben blij met deze installatie.”

In het geval van Jef Rutten is dat een kokosbiobed, van de ruwe bast van een kokosnoot, geïnstalleerd door de firma Kebro uit Gruitrode. Die heeft daar wereldwijd een patent op. “De bast bestaat uit harde koolstof. Die houdt zeer goed bacteriën vast. De bacteriën breken het afvalwater af, dat er overheen gepompt wordt. Onderaan komt het water er dan zuiver uit”, zegt Luc Weerts van Kebro.

Infrax test zeven verschillende IBO-systemen bij 21 gezinnen, volgt die op, evalueert en beslist over drie jaar welk soort mini-waterzuiveringsstation de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft om in de rest van Limburg te plaatsen.

Niet te Missen