"Brood zoals dat van oma"

Na een onderbreking van tien jaar bakt Marc Van Reusel (55), opnieuw brood zoals dit op boerderijen in de streek gebeurde in grootmoeders tijd. Hij doet dat in een zelfgebouwde oven naast zijn winkeltje aan de Vogelstang in Sint-Martens-Voeren.

“Ik bak een zevental soorten brood met biologische ingrediënten op basis van zuurdesem of gewone gist, of ook gemengd. 25 jaar geleden heb ik de stiel geleerd van bakker Stefan Kunz in Veurs. Tien jaar geleden ben ik dan gestopt. Met pijn in het hart werd ik vrachtwagenchauffeur om een zekerder inkomen te hebben. Na acht jaar ‘treuren’ voelde ik dat de tijd er opnieuw rijp voor was. Ik heb de oven moeten restaureren. Brood uit een houthoven maken is trouwens een harde stiel. Je moet regelmatig ’s nachts of ‘s ochtends vroeg aan de slag. Zeker als je natuurdesem gebruikt moet je het rijzen constant bewaken. Maar het geeft veel arbeidsvreugde wanneer je na het bakproces het resultaat ziet”, vertelt Marc.

“De oven wordt eerst gestookt met droog beukenhout. Voor de verwerking van het deeg gebruik ik zuurdesem of gewone gist. Veel mensen vragen brood gemaakt van spelt, omdat dat belangrijke voedingsstoffen bevat. Regelmatig maak ik ook notenbroodjes. Vroeger stonden ook vruchtenbrood en brood met zonnebloempitten of maanzaad op de kaart. Mogelijk begin ik daar ook weer mee”, lacht Marc. “Je kan het brood hier kopen of bestellen in mijn bakkerij, maar ik trek ook naar de markten van Aken, Aubel en elke dinsdagnamiddag naar de markt op der Pley in ’s-Gravenvoeren.”

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen