"Els Clottemans liegt over alles" - Herlees het verhoor van Marcel Somers

De kroongetuige van het assisenproces over de parachutemoord, Marcel Somers, werd dinsdag ondervraagd. "Babs liegt over alles", vertelde Somers over de zelfmoordpoging die Els 'Babs' Clottemans op 20 december 2006 ondernam. Assisenvoorzitter Jordens vroeg hem ernaar. "U zegt dat het een zelfmoordpoging was en ook Babs zegt dat. Ik geloof dat helemaal niet", zei Somers.

wverhaert

Hij vertelde verder dat Clottemans zich gedroeg als een spin in een web na de dood van Els Van Doren. Clottemans reageerde ook vreemd in het weekend van 10, 11 en 12 november 2006, het weekend waarin volgens de speurders de sabotage gebeurde in het appartement van Somers in Eindhoven en op de dag van de fatale val van Van Doren.

"Zaterdagochtend lagen Els en ik nog naakt in bed. Plotseling stormde ze de slaapkamer binnen en sprong ze op bed. Ik lag tussen Els en Babs. Dat duurde zo'n tien minuten. Ze verveelde zich en was zogezegd op zoek naar een haardroger. Volgens mij is ze na de sabotage in een bui van adrenaline de slaapkamer ingerend", vertelde Somers.

Ruwe seks

Els Van Doren bleef tot zondagavond 12 november bij Marcel. Diezelfde avond kwam Clottemans weer onverwacht opdagen in Eindhoven. De drie zijn gaan poolbiljarten en 's avonds vertrok Babs. Ze wachtte echter buiten totdat Van Doren bij Marcel wegging.

"Plots stond ze weer voor mijn deur. Ze kleedde zich half uit en sprong op mij. We hadden seks, maar het was ruwe seks. Het was anders dan anders", aldus Marcel Somers.

Somers vermoedde al langer dat Clottemans de schrijver van de anonieme brief was die bij Els Van Doren toekwam. Hij kreeg bevestiging van zijn vermoeden na de dood van zijn minnares en na een zelfmoordpoging van Clottemans in december 2006. De vrouw had een afscheidsbrief geschreven en daarin de anonieme brief bekend.

Chantage

Hij vertelde ook dat Clottemans emotionele chantage op hem uitoefende. Achteraf verklaarde Somers dat hij altijd gedacht had dat de anonieme briefschrijver de moordenaar van Els Van Doren was. "Van het ogenblik dat die brief bij Els toekwam, wist ik dat ik op mijn tellen moest passen, want ik zat verwikkeld in een emotionele chantage. Ik had Els de relatie tussen mij en Babs kunnen uitleggen, maar dat wilde ik niet", aldus Somers.

"Ik vroeg indertijd aan Babs of zij die brief geschreven had, maar tot driemaal toe ontkende ze dat. Ook de anonieme telefoontjes waren beangstigend, want die persoon kon onze relatie onthullen, waardoor Els' echtgenoot Jan De Wilde op de hoogte zou zijn. Eerst werd Els op haar mobiel gebeld, waarna de persoon ophing. Meteen daarna rinkelde mijn telefoon en er werd opnieuw neergelegd zonder iets te zeggen."

"Babs is samen met Els gestorven"

Over zijn relatie met Babs vertelde Somers: "Ze was een heel goede vriendin. De Babs, die ik ken, is samen met Els gestorven. Ze is veranderd in een wolf in schaapskleren. Ze doet zich heel anders voor dan ze is. Ik ben geen psycholoog, maar volgens mij is ze gek, ziek. Dat is mijn overtuiging."

"Als iemand hier nu zou rechtstaan en zeggen dat u een smeerlap bent omdat u Els Van Doren bedroog terwijl u smoorverliefd was op haar, wat zou u dan antwoorden?", wilde voorzitter Jordens nog weten."Dat hij die vrij van zonde is, de eerste steen werpe", repliceerde Somers zelfverzekerd.

Herlees hieronder de live verslaggeving:

Volg het verhoor van Marcel Somers

Woensdag is er een rustdag. Donderdag gaat het proces verder met het getuigenverhoor van de clubleden in Zwartberg.

Aangeboden door onze partners