© dll

Koopvlucht naar Sint-Truiden

Minder winkels en horeca en meer leegstand

Als je het aanbod aan commerciële panden in Landen bekijkt, is er een negatieve evolutie van 2008 naar 2014. Er bestonden in Landen in 2014 225 commerciële panden. Dat is een achteruitgang met 5.5% tegenover 2008. Dit alles blijkt uit cijfers van detailhandel Vlaanderen, FOD Economie.

Dirk Lambrechts

Niet alleen zijn er minder winkels of commerciële panden, ook de leegstand stijgt met maar liefst 133%. Er zijn in Landen 28 leegstaande commerciële panden. 21% daarvan kwam er bij het laatste jaar.

Opvallend is ook de achteruitgang van de horeca. Van 52 horecazaken zakt Landen verder weg naar 35 zaken. Dat is een achteruitgang met 32,7%. Enkel ontspanningszaken blijken iets beter te scoren en gaan van 2 naar 6 zaken wat een stijging met 200 procent betekent.

De meeste van de 225 commerciële zaken liggen in de gemeente Landen zelf. Het zijn er 162. De Landense zaken zijn als volgt verdeeld: 23,6% voor levensmiddelen, 19.36% voor kleding en mode. Met 13,08% volgt echter de leegstand. Daarna komen persoonlijke verzorging met 10,28% en in en om de woning met 11,21%. De andere sectoren scoren beneden de 5%.

Koopvlucht

Wat niet zal verbazen is dat de koopvlucht vanuit Landen vooral richting Sint-Truiden gaat. Enkel voor cultuur gaat de Landenaar een stapje verder en kiest voor Leuven of Hasselt. Belangrijk hierbij is op te merken dat de Waalse gemeente Hannuit niet opgenomen is in deze statistieken. Er is immers ook naar deze gemeente een duidelijke koopvlucht vanuit Landen.

In Landen zelf kopen vooral inwoners van de gemeente en inwoners van Gingelom.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen