© Dirk Lambrechts

© Dirk Lambrechts

© Dirk Lambrechts

© Dirk Lambrechts

© Dirk Lambrechts

© Dirk Lambrechts

© Dirk Lambrechts

© Dirk Lambrechts

© Dirk Lambrechts

Feest van de heilge Blasius

Ridders van Malta in Sint Janskerkje

In het geklasseerde romaans-gotische kerkje van Walsbets waren de Ridders van Sint-Jan van Jeruzalem of de Hospitaalridders naar jaarlijkse traditie op bezoek. Deze Ridders van Malta hebben een historische band met Walsbets.

Dirk Lambrechts

‘We voelen ons ook verbonden met deze parochie’, zei de commandeur van de orde. ‘Telkens komen we hier een beetje thuis.’

In 1099 stichtten vrome kooplui uit Italië in Jeruzalem een hospitaal voor zieke pelgrims en kruisvaarders. Dat hospitaal was toegewijd aan Sint Jan de Doper. Vandaar de naam Hospitaalridders van Sint-Jan. Nadat alle kruisvaarders uit het heilige Landen waren verdreven door de Turken, kregen ze van Keizer Karel in 1530 het eiland Malta toegewezen als hun eigendom. Daarom worden ze ook de Ridders van Malta genoemd.

Door hun liefdadigheidswerken in Europa kregen ze veel schenkingen. Eén van die schenkingen was de Sint-Janshove in Walsbets. Ze kregen het recht om de kerk te beheren en de pastoor aan te stellen.

Vanuit deze basis ontstond in België een groep, verenigd om de geest van de orde verder te zetten. ‘Voor geloof en voor het welzijn van de mensen’ staat er op hun wapenschild. Ze zetten zich als gelovige christenen in om in de wereld caritatieve projecten te ondersteunen.

Het maltezer kruis dat ook op hun rode mantel prijkt, herinnert aan de acht zaligheden die Christus als levensregel stelde. Doordat het kerkje van Walsbets het enige is in België dat aan de Ridders heeft toebehoord, hebben ze een speciale band met deze gemeente. Ze komen er jaarlijks het feest van de heilige Blasius vieren.

Op maandag 2 februari kan je in het kerkje terecht voor individueel gebed tussen 14 en 15 uur. Op dinsdag 3 februari, feest van de heilige Blasius, is er om 10 uur een eucharistieviering met Blasiuszegen.

Niet te Missen