© dll

© dll

© dll

© dll

© dll

© dll

Campus D’Hek bewaart kunstwerk voor de toekomst

Muurschildering Humblet gerestaureerd

De waarschijnlijk enige bestaande monumentale muurschildering van de Leuvense kunstschilder wijlen Theo Humblet is gerestaureerd. Je kan ze bewonderen in de hoofdgang van Campus D'Hek. Het was op vraag van toenmalig directeur Bernard Van Dijck dat Humblet de muurschildering in 1957 maakte. De restauratie kwam er dankzij enkele leerkrachten en directie, met steun van de Koning Boudewijnstichting.

Dirk Lambrechts

Theo Humblet werd in 1919 in Leuven geboren. Hij was onder meer leraar aan de Rijksmiddelbare school van Landen en het Atheneum van Tienen. In 1959 kwam hij terug in Leuven terecht waar hij directeur aan de Academie voor Schone Kunsten werd. Hij was bezeten van zijn reizen en kon er steeds boeiend over vertellen. De invloed van die reizen zie je ook in zijn schilderijen.

Reeds bij het ontstaan van de Rijksmiddelbare school in Landen in 1948 kreeg hij er zijn benoeming als leraar. Directeur Bernard Van Dijck vertelt hoe zijn uitgesproken talent al bleek uit het feit dat hij de lijnen van de muurschildering snel aanbracht, zonder enige voorstudie. “Ook daarna ging het allemaal vlot. Na enkele dagen waren alle vakken opgevuld en werden de figuren met zwart omlijnd.

Je kan de muurschildering in de gang van D’Hek bekijken als een soort stripverhaal. Je kan echter ook elk tafereel afzonderlijk beschouwen. Het werk is een uitstekend voorbeeld van de typische Humblet-stijl met zijn strakke figuren.

Niet te Missen